VELIKA INVESTICIJA
U Hrvatskoj uskoro kreću radovi na modernizaciji 95 pružnih prijelaza, što će povećati njihovu sigurnost i smanjiti broj nesreća, a ukupna vrijednost tog projekta je 208,7 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz EU fondova, izvijestili su u utorak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu da će se iz EU fondova financirati 85 posto prihvatljivih troškova projekta ili 142,6 milijuna kuna, dok će se ostatak osigurati iz državnog proračuna.

Za taj je projekt u utorak potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje i modernizaciju 94 željezničko-cestovnih i jednog pješačkog prijelaza diljem Hrvatske između Ministarstva i HŽ Infrastrukture te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Željezničko-cestovni prijelazi koji su dio ovog projekta prepoznati su kao mjesta s visokom razinom mješovitog prometa, a među županijama najviše ih je u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

U sklopu modernizacije tih prijelaza izvest će se radovi za povećanje sigurnosti i smanjenje opasnosti na sjecištima željezničkih pruga i cesta, što će utjecati i na smanjenje broja ljudskih žrtava, što su i glavni ciljevi projekta, a sve prijelaze opremit će se i automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima koji koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona.

Na 79 željezničko-cestovnih prijelaza se, uz navedene uređaje, planiraju ugraditi i polubranici, a provest će se i osiguranje te opremanje prethodno projektiranih željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza na prugama za međunarodni, regionalni i lokalni promet, navodi se u priopćenju.

"Glavni projekti osiguranja i modernizacije svih prijelaza projektirani su s uvažavanjem interoperabilnih standarda, a ugrađena oprema će zadovoljavati sve propisane sigurnosne i tehničke zahtjeve uz dodatno poštivanje sigurnosnih elemenata u skladu sa EU direktivama", ističu iz Ministarstva, napominjući da je to do sada 68. projekt u prometnom sektoru koji je ugovoren kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

S tim je projektom ukupna vrijednost svih projekata ugovorenih kroz ovaj program dosegla 18 milijardi kuna, od čega veći dio ili 12 milijardi dolazi iz EU fondova, zaključuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij