hren

ASTRAZENECA rekla je dužnosnicima EU u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.

Tvrtka je trebala isporučiti članicama EU oko 80 milijuna doza do kraja ožujka, rekao je dužnosnik koji je bio uključen u razgovore.

Hrvatska je upravo od AstraZenece naručila više doza nego bilo kojeg drugog cjepiva

AstraZeneca je također pristala isporučiti više od 80 milijuna doza u drugom tromjesečju, ali u petak nije mogla navesti ciljeve isporuke za razdoblje od travnja do lipnja zbog pitanja proizvodnje, rekao je dužnosnik.

Dodao je da tvrtka planira početak isporuke u EU 15. veljače, kao što je i prvotno bilo predviđeno.  

Tvrtka je priopćila da su uzrok smanjenja planiranih isporuka problemi s proizvodnjom u tvornici cjepiva u Belgiji kojom upravlja njezin partner Novasep, rekao je dužnosnik Reutersu.

Hrvatska je upravo od AstraZenece naručila više doza nego bilo kojeg drugog cjepiva - 2.7 milijuna doza.

"Početne isporuke cjepiva Europskoj uniji neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji"

Njemački Bild ranije je objavio da je AstraZeneca obavijestila Europsku komisiju da u početku neće moći isporučiti dogovorene količine cjepiva protiv koronavirusa nakon što dobije odobrenje medicinskog regulatora EU koje se očekuje krajem siječnja. 

Nakon toga se oglasio glasnogovornik AstraZenece koji je izjavio kako početne isporuke cjepiva Europskoj uniji, koje tvrtka razvija s Oksfordskim sveučilištem, neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji. 

"Početne količine bit će manje od prvotno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u tvornici unutar našeg europskog lanca opskrbe", rekao je glasnogovornik u priopćenju u kojem nije naveo detalje. 

"Isporučit ćemo desetke milijuna doza u veljači i ožujku EU, dok nastavljamo povećavati količinu proizvodnje", dodao je on.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij