Dan je inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena. Biden će preuzeti vlast od Trumpa na kojega kritičari svaljuju krivnju zbog toga što SAD ima najviše na svijetu umrlih od covida-19.
Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu bit će dan kakav se ne pamti – demokrat Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u pustom gradu prepunom vojske.

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom.

Emotivan govor

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden održao je emotivan govor u utorak tijekom kojeg se borio sa suzama govoreći o svom preminulom sinu i zahvaljujući svojoj matičnoj državi Delaware, uoči odlaska u Washington na inauguraciju u srijedu.

“Jedino žalim što on nije ovdje”, rekao je Joe Biden govoreći s svom sinu Beauu, državnom odvjetniku koji je umro od tumora na mozgu 2015.

Biden se borio sa suzama tijekom govora u Delawareu, državi koju je predstavljao kao senator dulje od tri desetljeća.

Potom je Joe Biden predvodio komemoraciju u čast 400.000 Amerikanaca umrlih od covida-19.

Komemoracija koju su kod Lincoln Memoriala predvodili Biden i potpredsjednica Kamala Harris održana je samo nekoliko sati prije nego što bi Bijelu kuću trebao napustiti predsjednik Donald Trump te predstavlja prvi federalni događaj u čast žrtava covida-19.

“Moramo se sjetiti, ponekad je to teško ali tako se liječimo. Važno je da to činimo kao nacija”, rekao je Biden na početku ceremonije u koju su se uključili brojni gradovi diljem zemlje.

Nakon svečanog odavanja počasti novog američkog vodstva uslijedili su minuta šutnje i zvonjava 400 zvona u Georgetownu u čast 400 tisuća umrlih.

Američki narod ujedinjen duhom

“Iako smo fizički odvojeni, američki narod je ujedinjen duhom”, rekla je Harris.

U Sjedinjenim državama je prema podacima Reutersa od početka epidemije zabilježeno više od 24 milijuna slučajeva zaraze te više od 400.000 umrlih, a samo u posljednjem tjednu potvrđeno je 200.000 novih slučajeva zaraze i 3220 umrlih od koronavirusa.

Odavanje počasti umrlima označilo je početak nove ere u borbi SAD-a protiv te bolesti pod vodstvom Bidena koji je to odredio kao glavni prioritet svog mandata.

Biden će u srijedu preuzeti vlast od Trumpa na kojega kritičari svaljuju krivnju zbog toga što SAD ima najviše na svijetu umrlih od covida-19.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij