Država je privremeno oslobodila PDV-a poduzeća, ali ne i sve ostale, odnosno građane i udruge koji masovno doniraju.
Građani su u potpunosti izgubili povjerenje u državnu administraciju, institucije, što se vidjelo i po njihovoj reakciji nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije.

S druge strane, nakon potpuno neadekvatne reakcije državnih službi i zadnjem naivcu u zemlji valjda je postalo jasno da se na sustav ne možemo osloniti i da se novac koji porezni obveznici – svi mi – uplaćujemo, ne troši na ono na što bi se trebao trošiti.

Građanima ne preostaje ništa drugo nego da traže manje poreze

O tome svjedoče i brojne korupcijske afere koje se događaju na svim razinama – od Vlade, državnih kompanija, pa sve do općina sa svega nekoliko stotina stanovnika.

Građanima očito ne preostaje ništa drugo nego tražiti manje poreze, kako bi što više novca ostalo u njihovom džepovima umjesto da završe na privatnim računima korumpirane birokracije i njihovih pomagača.

Svijest da državne službe nisu u stanju adekvatno zbrinuti ljude na potresom pogođenim područjima, potaknula je mnoge na donacije. Neki su donirali novac, neki su se odlučili na donacije u robi – od kućica za privremeni smještaj, hrane i osnovnih potrepština, čime se ponovno aktualiziralo pitanje oporezivanja donacija.

Država je privremeno oslobodila PDV-a poduzeća, ali ne i sve ostale

Iako je pitanje oporezivanja donacija regulirano hrvatskim zakonima, pa se tako poduzećima i obrtima ono priznaje kao rashod, a građanima se povećava neoporeziva osnovica, uočen je problem poreza na dodanu vrijednost, koji čini veliki dio konačne cijene proizvoda, a plaća se ako nekome dajemo donaciju u robi.

Vlada je, doduše, djelomično pristala na zahtjeve da se ukine PDV na donacije pa su krajem prošlog tjedna objavili dopune pravilnika Općeg poreznog zakona, prema kojem se poduzetnicima u sustavu PDV-a tijekom ove godine, i za 12. mjesec prošle godine, on neće naplaćivati. No, svima koji nisu u sustavu PDV-a, a među njima je većina udruga, on i dalje ostaje.

Kupiš 20 kontejnera, a još četiri pokloniš državi

Glas poduzetnika, udruga koja je među svojim članstvom prikupila nekoliko milijuna kuna ovog je tjedna objavila da su uputili pismo Vladi i Ministarstvu financija u kojem traže da se svim udrugama koje su donirale za pogođene potresom na Baniji, vrati novac koji je na ime PDV-a otišao u državni proračun.

Dali su i primjer svoje donacije od 20 stambenih kontejnera, na koje je plaćen PDV od oko 174 tisuće kuna. Radi se o iznosu s kojim je moglo biti kupljeno otprilike još četiri kontejnera, i zbrinuto isto toliko obitelji, ali je taj novac završio u državnom proračunu.

Donacije treba trajno osloboditi PDV-a

Iznijeli su i podatak da su građani i poduzeća donirali robe u vrijednosti od 20 milijuna kuna, što znači da je na temelju tih donacija u državni proračun otišlo četiri milijuna kuna, koji će završiti tko zna gdje.

Bilo je primjera u prošlosti da se državni proračun odrekao PDV-a u humanitarnim akcijama, poput akcije “Vratimo palčiće u Petrovu” ili u slučaju Caritasove donacije stambenih modula, no jasno je da bi država trebala trajno osloboditi sve donatore PDV-a, kako bi u svakoj budućoj situaciji znali da novac odlazi tamo gdje smatraju da je najpotrebnije.

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij