PREDSJEDNICA Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je danas u Lisabonu da je američka farmaceutska tvrtka Pfizer, koja je najavila da će EU privremeno smanjiti isporuku cjepiva protiv covida-19, zajamčila da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesečje.

"Razgovarala sam s predsjednikom uprave Pfizera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesečju dobiti predviđenu količinu doza", rekla je Von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antonio Costom. 

Dužnosnici EK borave u Lisabonu u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU.

"Svjesni su da imamo tešku situaciju"

"U Pfizeru su svjesni da imamo tešku situaciju s obzirom na to da oni koji su primili prvu dozu cjepiva moraju na vrijeme dobiti i drugu. Dakle, postoji i medicinski razlog da se ispoštuju rokovi koje smo dogovorili. Predsjednik uprave Pfizera osobno mi je potvrdio da će učiniti sve da kašnjenje u isporuci bude što kraće", istaknula je Von der Leyen.

Do smanjenja proizvodnje došlo je zbog toga što Pfizer prilagođava proizvodnju kako bi ubuduće mogao proizvoditi 2 milijarde doza na godinu u odnosu na sadašnje 1.3 milijarde.

"Iako će se to privremeno odraziti na isporuke krajem siječnja i početkom veljače, donijet će znatno povećanje doza za sve pacijente krajem veljače i u ožujku", objavio je Pfizer ranije u petak.

Ministri pisali Komisiji da pritisne Pfizer

Ministri zdravstva šest zemalja članica poslali su u petak pismo EK u kojem traže da se izvrši pritisak na Pfizer kako bi ispoštovao rokove isporuke.
Pismo su potpisali ministri Švedske, Danske, Finske, Litve, Latvije i Estonije. 

Von der Leyen je pozdravila inicijativu grčkog premijera Kyriakos Mitsotakisa, koji je predložio uspostavu potvrde o cijepljenju na razini Europske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja unutar EU.

"Pozdravljam tu inicijativu. Te potvrde moraju biti uzajamno priznate i standardizirane", rekla je.

Postoji bojazan da bi uvođenjem takvih potvrda moglo doći do diskriminacije osoba koje nisu ni imale pristup cjepivu. Von der Leyen kaže da se to može riješiti kombinacijom tih potvrda i negativnim testom na covid-19. 

"Važno je da na ljeto možemo sigurno putovati"

"Treba naći poštenu i pravednu ravnotežu, primjerice kombinirati potvrdu i negativni test. Oni koji nisu imali pristup cjepivu mogu priložiti negativni test na covid-19", rekla je.

Portugalski premijer je također istaknuo da je važno uspostaviti slobodu kretanja u EU, što je iznimno važno pogotovo za zemlje u kojima je turizam jedna od glavnih gospodarskih djelatnosti.

"Važno je da na ljeto možemo sigurno putovati, sigurno za putnike, ali i za domaćine koji ih ugošćuju. Te potvrde treba standardizirati i usvojiti što prije", rekao je Costa.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij