hren

Europski sud za ljudska prava kaže da je to bila pogrešna presuda i naredio RH da djevojci plati odštetu.
Djevojka (28), koja je ispred noćnog kluba pretučena zbog svoje homoseksualne orijentacije dokazala je na Europskom sudu za ljudska prava da hrvatske vlasti nisu adekvatno sankcionirale taj zločin. Napadač je kažnjen samo zbog prekršaja, a ne i zbog zločina iz mržnje.

Sud je utvrdio kako je povrijeđeno pravo na zabranu mučenja i nečovječnog postupanja te pravo na zabranu diskriminacije.

Ovo je praksa hrvatskih vlasti

U postupku pred Europskim sudom za ljudska prava zastupale su ju hrvatske odvjetnice Ana Bandalo i Natalija Labavić, koje su za Telegram potvrdile kako su zadovoljne ovakvom presudom.

“Hrvatska pravosudna tijela konstantno čine takve propuste kod procesuiranja zločina iz mržnje”, upozorila je odvjetnica Bandalo.

Smiješna kazna za napad

Napad se dogodio prije točno 11 godina – 13. siječnja 2010. kada je djevojka sa svojom partnericom i još nekoliko cura izlazila iz noćnog kluba. Napao ju je muškarac vičući joj da sve lezbijke treba ubiti. Izudarao ju je po cijelom tijelu, a prestao je tek kada mu je jedan od njezinih prijatelja zaprijetio plinskim pištoljem. Dobio je novčanu kaznu od 300 kuna.

Europski sud za ljudska prava primijetio je kako se domaće tijela u procesuiranju ovog događaja nisu bavila elementima kaznenog djela počinjenog iz mržnje, te da je kazna koja je izrečena počinitelju bila preblaga i neodgovarajuća.

Evo što je rekao Europski sud

Nakon što je pokrenut prekršajni postupak, napadača se više nije moglo kazneno goniti. Prema mišljenju Europskog suda za ljudska prava nadležna hrvatska tijela trebala su sagledati sve elemente.

Međutim, domaće vlasti su se nepotrebno dovele do situacije da zbog pokretanja neučinkovitog prekršajnog postupka nisu mogle primijeniti relevantne odredbe domaćeg kaznenog zakona o zločinu iz mržnje, obrazložio je Europski sud. Žrtvi je dosuđeno 10 tisuća eura odštete i još 5.200 eura naknade troškova.

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij