SEZONSKE BOLESTI
Nezahvalno je prognozirati što će biti s gripom. Broj slučajeva može naglo porasti krajem zime i nakon mjeseci niskih stopa zaraze. Stručnjaci su oprezni, no čini se da su mjere suzbijanja pandemije Covida-19 dramatično suzbile gripu i druge respiratorne viruse koji se obično zimi šire sjevernom polutkom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je aktivnost gripe na sjevernoj hemisferi na 'međusezonskoj razini', odnosno da je niska kao da smo usred ljeta. Eto, u SAD-u je postotak ambulantnih posjeta zbog bolesti sličnih gripi pao na 1,6 posto; sezonska epidemija se proglašava kad taj postotak bude veći od 2,5. Od kraja rujna američki klinički laboratoriji prikupili su 925 pozitivnih uzoraka; godinu ranije bilo ih je 63.975, piše Science.

Zasad su to dobre vijesti. U strahu od najezde gripe na vrhu pandemije, mnoge su europske zemlje pojačale jesenske kampanje imunizacije, kaže Cornelia Adlhoch, epidemiologinja Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. U SAD-u su centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili o rekordnoj raspodjeli cjepiva protiv gripe; procijepljenost odraslih porasla je s 42 na 53 posto u godinu dana.

Mjere, a ne cjepiva

Stručnjaci su uvjereni kako su za mirnu sezonu gripe zaslužne mjere, a ne cjepiva. Nošenje maski, održavanje razmaka i ograničavanje kretanja nisu dopustili virusu da se razmaše. Baš kao i na južnoj hemisferi početkom prošle godine, mjere donesene kako bi se suzbila pandemija Covida-19 dovele su do i manje zaraznih sezonskih virusa - uključujući gripu i respiratorni sincicijski virus (RSV). Riječ je o infekcijama dišnog sustava koje mogu izazvati bronhiolitis i upalu pluća.

Virolozi pokušavaju otkriti koji će soj gripe biti aktivan sljedeće sezone

Virolozi poput Trevora Bedforda sa Sveučilišta Washington u Seattleu kažu da je identifikacija sojeva gripe velik izazov. Od jeseni do danas prikupljeno je samo 127 sekvenci; lani ih je u isto vrijeme prikupljeno čak 12.218.

'Mnogi su genetska varijanta virusa gripe koji se nedavno pojavio u Kambodži, Bangladešu i Indiji', kaže Bedford. Taj bi soj najvjerojatnije upotrijebili kao komponentu cjepiva da ga moraju odabrati danas. No o sastavu sljedećeg cjepiva za sjevernu hemisferu odlučivat će se u veljači.

Zbog svega toga mogao bi nastradati prirodni imunitet na gripu. Manje infekcija jedne sezone može dovesti do veće osjetljivosti populacije na virus koji se pojavi sljedeće sezone.

Sljedeća sezona mogla bi biti drugačija

Rachel Baker, epidemiologinja s Princetona, nedavno je simulirala buduće epidemije gripe i RSV-a u više od 300 američkih i meksičkih okruga, pretpostavljajući smanjenje prijenosa tih virusa za 20 posto ove godine. Pokazalo se da bi zato sljedeće sezone epidemija gripe mogla biti dvostruko veća nego tipičnih godina.

Veća osjetljivost mogla bi dovesti i do izbijanja zaraze izvan sezone, kaže Baker. Ona sumnja da se to već događa u Australiji.

I doista, nakon neobično niskih stopa RSV-a na južnoj hemisferi zemlja je počela uklanjati blokade. Nakon toga neke australske države zabilježile su skok u listopadu 2020. Iako je tamo sada ljeto, u Australiji i dalje bilježe natprosječne razine prijenosa zaraze.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij