EVO ŠTO KAŽU STRUČNJACI
U prvom proljetnom lockdownu kafići su bili zatvoreni ukupno 53 dana, a u ovom zimskom zatvaranju ne rade već 47 dana.
Epidemiološka situacija iz dana u dan je sve bolja, sad smo prosječno na samo 400 zaraženih dnevno, a Krunoslav Capak i članovi stožera su najavili kako će brojka od 300 zaraženih dnevno biti okidač za popuštanje epidemioloških mjera.

A podsjetimo, donedavno je Hrvatska bila najgora europska zemlja po broju zaraženih. Ali ne treba još otvarati šampanjac, sve epidemiološke prognoze dosad su se pokazale promašenima, počevši od onih legendarnih "ključna su iduća dva tjedna" do "pobijedili smo koronu" od "građani su neodgovorni" do "građani su odgovorni", premda su građani ostali manje više isti osim što smo u tom periodu ostali bez 4.470 sugrađana umrlih od korone

 

Još uvijek traju znanstvene i poluznanstvene prepirke o tome što je suzbilo epidemiju. Postojeće epidemiološke mjere ili imunitet krda. Ne bi nas te prepirke toliko zanimale da nas ne zanima hoćemo li u ponedjeljak 1. veljače ujutro konačno moći na kavu i pelin ili ćemo i dalje apstinirati.

Čim malo sunca probije kroz oblake očito je koliko Hrvati pate zbog zatvaranja kafića.

"Navikao sam se, ali fale mi definitvno kafići".

"Fale mi strašno naravno, evo tu smo se naručili kavu i družimo se". 

"Pa jesam se naviknuo, ali se ne želim naviknuti na situaciju, nadam se da će se sve što prije vratiti u normalu", kažu građani. 

 

Već smo sada zaboravili, ali u onom prvom proljetnom lockdownu kafići su bili zatvoreni od 19. ožujka d 11. svibnja, dakle ukupno 53 dana, a u ovom zimskom zatvaranju ne rade već 47 dana i ne izgleda baš da će uskoro biti otvoreni.

Dvije su glavne struje – proOtvaranje i proZaoštravanje.

"Ono što si mi možemo priuštiti da počnemo lagano popuštati mjere, osobno prvo bih išao na popuštanje dječjeg sporta, restorana, teretana, terasa kafića, same zatvorene prostore nešto kasnije", kazao je član znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc. 

"Bila bi greška sada otvarati. Vjerojatno treba još pooštriti jer brojevi su išli prema dole, ali virus je daleko od toga da bude pod kontrolom", pojasnio je Andrej Trampuž, infektolog iz berlinske bolnice Charite.

O čemu se ustvari radi. Sve korona brojke u Hrvatskoj su u padu. Prije mjesec dana bilo je 334 novohospitaliziranih dnevno, danas 165. Prije mjesec dana imali smo 25.000 aktivnih korona slučajeva, danas 5 puta manje.

"Ove mjere doista djeluju i nemojte mislite da sad svodimo račune i da smo mišljenja da je kraj epidemije", izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš. 

No još uvijek traju rasprave kako je došlo do pada. Lauc smatra da je za pad slučajeva zaslužna i prokuženost i Vladine mjere, a slovenski infektolog s berlinskom adresom kaže – samo mjere, ništa prokuženost.

"To je posljedica ovih mjera nema prekuženosti još to je ispod 15 posto prekuženosti sada, možda će biti za par godina krvni imunitet", poručuje Trampuž. 

Zbog žestokih rasprava Lauc se zalaže za takozvani Pandemijski realizam. Kaže, krizom treba upravljati realistično, odabirati mjere koje stvarno funkcioniraju, a ukinuti one koje nemaju smisla, kao što je zabrana djeci da se bave sportom. U obzir treba uzeti i razna iskustva: u Njemačkoj i Britaniji stroge mjere ne daju rezultate, u BIH nema mjera, ali nema ni puno korone.

"Pandemijski realizam razlikuje oba dva oblika ekstremizma na način da ne zahtijeva drastične mjere lockdowna zabrane rada ili zabrane napupštanja domova, ali ne negira opasnost ovog virusa", kazao je Lauc. 

Ne traju rasprave o mjerama jedino u Hrvatskoj. Njemački mediji pišu da je Angela Merkel na sastanku radne skupine rekla je da će lockdown u Njemačkoj na snazi morati biti još osam do deset tjedana, do Uskrsa. Hrvatski vlasnici kafića takve scenarije ne žele ni zamišljati.

"Mi smo na koljenima, lockdown nam je donio klasičan knockdown. Zahvalni smo Vladi, ali voljeli bismo da se mjere i plate", kazao je Dražen Biljan, vlasnik kafića u Zagrebu. 

Optužbe da potpore ne sjedaju resorni ministar ne negira.

"Pa postoji jedna tehnička pretpostavka da pojednicima može kasniti zbog više razloga, zbog nekih podataka koji se razmjenjuju između sustava", pojasnio je inistar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. 

Dok Vlada tehnicira s potporama, donesene su danas i strože mjere na granicama kako bi se pokušalo spriječiti širenje novog soja virusa. Putnici iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan PCR test star najviše 48 sati i odredit će im se izolacija od 14 dana. Inače, svjetska zdravstvena organizacija danas je potvrdila da se novi soj iz Britanije proširio u 50 zemalja.

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij