TOČNO tjedan dana nakon što su sigurnosne snage oružjem branile Kongres od napada rulje, Zastupnički dom se okupio kako bi opozvao predsjednika kojeg je rulja podržala.
To je bilo prvi put u 231-godišnjoj povijesti Sjedinjenih Država da je predsjednik dva puta opozivan u svom mandatu. Za predsjednika koji se voli pohvaliti povijesnim uspjesima svog predsjedništva, to je sramotan završetak njegova mandata, piše BBC.

Članak o opozivu optužuje predsjednika za poticanje pobune koja je izbila na američkom Kapitolu. Sada će biti proslijeđen američkom Senatu, gdje će tijelo od 100 članova ponovno zasjedati kao porota kojom predsjedava vrhovni sudac američkog Vrhovnog suda.

Ishod tog suđenja, koje će započeti tek nakon inauguracije Joea Bidena, itekako je dvojben. U ovom trenutku, međutim, mogu se početi procjenjivati ​​političke implikacije na opoziv.

Što slijedi nakon opoziva? 

Važno je napomenuti kako opoziv Trumpa u Zastupničkom domu ne znači njegovo uklanjanje s funkcije. Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu, kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.

No male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu koji će ionako do 20. siječnja, kad na dužnost stupa Joe Biden, biti pod republikanskom kontrolom. 

Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina. Ako mu Senat zabrani novu kandidaturu, to bi ga moglo koštati 200 tisuća dolara mirovine. 

U sljedećem sazivu Senata, nakon izbora u Georgiji prošli tjedan, blagu prednost imaju demokrati. No, do inauguracije je na snazi ovaj saziv u kojem većinu drže republikanci.

Mitch McConnell: Nema šanse za suđenje u Senatu dok ne prođe Bidenova inauguracija

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell izjavio je kako nema šanse da će se o Trumpovoj smjeni odlučivati u Senatu sve dok Joe Biden ne bude inauguriran. 

"S obzirom na pravila, procedure i senatske presedane, jednostavno nema šanse da se pošteno ili ozbiljno suđenje može zaključiti prije nego što Biden bude inauguriran. U svjetlu ove stvarnosti, vjerujem da će našoj naciji najbolje poslužiti ako Kongres i izvršna vlast provedu sljedećih sedam dana potpuno usredotočeni na omogućavanje sigurne inauguracije i uredan prijenos vlasti na nadolazeću Bidenovu administraciju", rekao je. 

Republikanski čelnik u Senatu nije se izjasnio po pitanju glasanja za ili protiv Trumpovog opoziva. 

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica - Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. - opozvani su u Zastupničkom domu, ali su oslobođeni u Senatu.

Republikanci okreću leđa Trumpu

Prije nešto više od godinu dana, Zastupnički dom prvi je put opozvao Trumpa bez ijednog republikanskog glasa. Ovoga puta, 10 članova njegove vlastite stranke podržalo je rezoluciju - i više ih je osudilo njegove riječi i postupke na dan pobune u Kapitolu.

Liz Cheney, trećeplasirana republikanka u komori i kći bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya, bila je najistaknutija među njima.

"Nikad nije došlo do veće izdaje predsjednika Sjedinjenih Država svog ureda i svoje zakletve Ustavu", napisala je u izjavi koju su demokrati često citirali tijekom rasprave o opozivu.

Jesu li Trumpove riječi na skupu potakle nerede?

Već postoje glasine da su neki republikanci u Senatu spremni glasati protiv Trumpa i u Senatu. New York Times izvijestio je da je čelnik većine Mitch McConnell "zadovoljan" što je Trump na rubu opoziva.

Trump je opozvan. Ali još nije gotovo

Zamislite na trenutak da se zadnjih nekoliko mjeseci odvijalo potpuno drugačije, da je Trump tiho priznao poraz u studenome. Republikanci bi vjerojatno pobijedili na barem jednom od izbora u drugom krugu Georgije i još uvijek bi kontrolirali Senat. Trump bi, umjesto da se suoči s vrlo stvarnom prijetnjom republikanaca željnih da ga pokopaju, bio glavni vođa stranke, piše BBC.

Još jedan mandat bio bi realna opcija.

Umjesto toga, Trump je praktički gotov. Blokiran je s društvenih mreža, uključujući njegov voljeni Twitter. Čak i ako mu Senat presudom ne zabrani kandidiranje za novi mandat, njegova moć i utjecaj unutar Republikanske stranke smanjili su se.

Istraživanje javnog mnijenja, kao i njegovi glasni branitelji u Zastupničkom domu, sugeriraju da predsjednik i dalje ima značajnu potporu unutar svoje stranke. No, protekli tjedni ohrabrit će njegove protivnike koji u ovome vide priliku da zadaju konačni udarac predsjedniku.

Suđenje u Senatu neugodno je za Bidena

Nakon polaganja prisege, izabrani predsjednik Biden morat će se boriti s pandemijom koja oduzima živote više od 4000 Amerikanaca dnevno i ekonomijom koja pada. Sad će to morati učiniti u vrijeme dok se Senat bavi opozivom njegovog prethodnika.

Republikanci su u srijedu upozorili da će opoziv dodatno podijeliti Amerikance u trenutku kada nacija treba "zacijeliti". To bi, kažu, moglo otežati Bidenovo obećanje da će ujediniti naciju. I to bi se zaista moglo dogoditi.

Suđenje oko opoziva predstavlja i neke vrlo stvarne praktične izazove za Bidena u prvim danima njegovog mandata. Senat zaokupljen procesom donošenja presude o Trumpu je onaj koji se neće moći usredotočiti na donošenje Bidenovog ambicioznog programa za prvih 100 dana. Također možda neće moći brzo potvrditi imenovanja Bidenove administracije, ograničavajući njegovu sposobnost da uspješno upravlja saveznom vladom.

Biden je zatražio da Senat provede suđenje Trumpu tako da radi na potvrdama i zakonima u vrijeme dok neće zasjedati oko opoziva. Međutim, ne postoje jamstva da će republikanci ili nestranački zastupnici u Senatu pristati na taj plan.

Prvih 100 dana ključno je vrijeme za svakog novog predsjednika - trenutak kada je njegov politički utjecaj najveći. Barem dio Bidenove moći bit će oduzet ovim postupkom.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij