hren

IVA PEM NOVOSEL, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gostovala je na N1 televiziji gdje je govorila o cijepljenju protiv koronavirusa i eventualnom popuštanju mjera nakon 31. siječnja.

Osvrnula se i na situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji te apelirala na građane koji ondje borave da se pridržavaju mjera.

"Razumljivo je popuštanje mjera u području zahvaćenom potresom"

"U području zahvaćenom potresom pridržavanje mjera je očito popustilo, ali to je i nama epidemiolozima i svim ljudima razumljivo s obzirom na situaciju. Ali apeliram na sve osobe koje idu kao volonteri ili idu kao pripadnici žurnih snaga da se ipak nastoje pridržavati mjera, zbog vlastite sigurnosti i zdravlja.

U takvim uvjetima na terenu, gdje je grupiranje koje je teško kontrolirati, povećan je rizik od zaraze tako da te osobe podsjećamo da nose masku i pokušaju održavati razmak. U kolektivnom smještaju neka pokušavaju biti na razmaku. Također, svi koji borave u zatvorenom prostoru neka ne zaborave na prozračivanje. Također apeliramo na žurne snage da kada im se na terenu ponudi cijepljenje, da to svakako prihvate jer će ih to cjepivo kroz neko vrijeme zaštititi", istaknula je Novosel.

Kakva je situacija s cijepljenjem u Hrvatskoj?

"Isporuka cjepiva ista je kao i u ostalim zemljama Europe i svijeta. Svi moramo podjednako čekati jer su količine cjepiva ograničene, ali prema najavama, sljedećih tjedana kontinuirano će dolaziti oko 18.000 doza tjedno. Uskoro će krenuti i isporuka Moderne tako da očekujemo veće količine", kazala je Novosel.

Komentirala je i koje su razlike među postojećim cjepivima.

"Modernino i Pfizerovo cjepivo su vrlo slična cjepiva s istim mehanizmom djelovanja, samo je način čuvanja i distribucije nešto drugačiji."

No ako su osobe cijepili jednom vrstom cjepiva, ne preporučuje se da prilikom cijepljenja drugom dozom uzimaju drugu vrstu.

"Ne radi se o potpuno identičnim molekulama", dodala je Novosel.

O nuspojavama

Navela je i koje su se nuspojave do sada najčešće javile nakon cijepljenja.

"S obzirom na već solidan broj procijepljenih osoba, do sada smo zaprimili oko 25 nuspojava na oko 2300 cijepljenih osoba, što je poprilično mali broj. Većinom se ipak radi o onim očekivanim nuspojavama - boli na mjestu uboda i oteklini. Svega par osoba imalo je simptome bolova u mišićima, glavobolje i povišene temperature. Nekoliko zdravstvenih osoba imalo je pojavu osipa", pojasnila je Novosel dodavši da se ove nuspojave javljaju i kod drugih cjepiva.

"Bio je jedan slučaj koji nije bio uzročno-posljedično vezan s cjepivom, smrtni ishod koji je samo vremenski bio podudaran kod jedne starije osobe s brojnim komorbiditetima i teškim zdravstvenim stanjem i teškim bolestima, tako da to ne povezujemo s cjepivom", dodala je Novosel.

Komentirala je i kada bi se moglo očekivati popuštanje restriktivnih mjera.

"Kad već polovica ili više od polovice ljudi bude procijepljeno, uz osobe koje su preboljele infekciju prirodno, vjerujem da ćemo kroz dogledno vrijeme moći očekivati nešto mirniji život", zaključila je.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij