hren

PRIJETI ZARAZA
Na problem infektivnog otpada u Hrvatskoj je RTL.hr prvi ukazao još u prosincu. Stožer je u petak održao konferenciju za novinare, a na njoj je između ostalog postavljeno i pitanje što s covid otpadom kojim su zatrpane zagrebačke bolnice.

Ministar zdravstva Vili Beroš je u petak poručio:

"Svjesni smo problema infektivnog otpada. Sazvao sam nekoliko sastanaka. Jedan će još biti u utorak ili srijedu. Zdravstvene ustanove proizvode veće količine medicinskog otpada. Preko 50 posto volumena se producira više nego ranije. U KB Dubrava je to tri tone dnevno odnosno 100-tinjak tona mjesečno. Moramo sudjelovati u rješavanju problema, iako je to primarno u domeni Ministarstva gospodarstva. Ne nudi nam se previše rješenja."

Nakon tri tjedna čekanja napokon je stigao i odgovor nadležnog ministarstva, a prenosimo ga u cijelosti:

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Ministarstvom zdravstva temeljem prikupljenih podataka i analize dostupnih kapaciteta za gospodarenje medicinskim otpadom priprema rješenje problema u kojem su se našle pojedine zdravstvene ustanove uslijed povećanih količina medicinskim otpadom.

Kapaciteti RH vezano za medicinski otpad i više su nego dostatni  za njegovo sakupljanje i obradu u normalnim okolnostima. Stoga ne radi se o sustavnom problemu gospodarenja ovom vrstom otpada već o izvanrednim okolnostima u kojima se nalazi manji broj zdravstvenih ustanova koje su i najviše i opterećene  uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Stoga su prijedlozi i mjere vezani za interventno rješavanje problema koje je MINGOR poslao Ministarstvu zdravstva bazirani na primjeni odredaba Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jer govorimo o interventnim mjerama kojim bi se navedeni otpad zbrinuo na odgovarajući način."

''Ne odvozimo otpad jer nemamo kamo'

Naime, Zoran Matić, direktor tvrtke Kemis Termoclean koja je potpisala ugovor s KB Dubrava o odvozu infektivnog otpada, u prosincu je za RTL.hr kazao da je situacija krajnje alarmantna. Ukoliko se ubrzo ne donese rješenje, prema njegovim riječima, čeka nas katastrofa.

"U ovom trenutku ne odvozimo infektivni otpad iz KB Dubrava jer nemamo kamo. Svi obrađivači tog otpada u Hrvatskoj su iako rade u tri smjene sedam dana u tjednu pretrpani otpadom'', kazao je tada Matić za RTL.hr.

''Rješenje za ovu situaciju je jednostavno i napisano je u prvom dopisu, a to je: potrebno je da nadležno Ministarstvo napiše Rješenje u kojem se dozvoljava cementari NEXE d.o.o. da privremeno spali sve viškove otpada koji su se pojavili, te da to rade do okončanja pandemije uzrokovane virusom COVID 19'', istaknuo je tada Matić.

Upravo se na to rješenje u petak osvrnuo Beroš komentirajući kako ta odluka nije jednostavna "jer nije u skladu s trenutnim zakonima i pravilnicima".

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij