hren

- Ovo dosad su zaista veliki udari i nadam se da ih neće više biti. Cijeli svijet ima velike probleme samo zbog pandemije, a mi smo imali i dva razorna potresa. Naša je zadaća sve ovo vrijeme staviti javne financije i proračun maksimalno u funkciju i zaštite ljudskih života i radnih mjesta, a sada i obnove. To ćemo činiti i dalje i zato je moja glavna poruka građanima da će javne financije i proračun izdržati, poručio je ministar Zdravko Marić za Dnevnik HTV-a.

- Današnja odluka o oslobađanju donacija od PDV-a usmjerena je prije svega na obveznike PDV-a, govorimo o pravnim i fizičkim osobama koje su prešle onaj prag od 300.000. U kratkom roku naravno da govorimo o hrani, međutim u nekom srednjem roku sigurno je to građevinski materijal, ne samo robe nego i usluga izvođenja iste. Sve novčane donacije su osobođene PDV-a, na računu koji smo otvorili dosad je prikupljeno gotovo 65 milijuna kuna. Fina radi na aplikaciji kako bi se moglo uplaćivati i preko kartica, visa, mastercard i sl. Vjerujem da će početkom idućeg tjedna biti spremna, kako bi i omogućili onima koji žive izvan EU-a lakše doniranje, rekao je ministar Marić.

- Prvi izvor za obnovu je uvijek državni proračun iz kojeg je odmah izdvojeno 100 milijuna kuna. Sada ćemo se naravno okrenuti i drugim izvorima, prije svega europskim sredstvima i kod prijašnjih potresa dobili smo 700 milijuna eura iz fonda solidarnosti. Za sad je o dodatnim izvorima od EU-a teško govoriti jer nemamo ni procjenu štete, ali okrenut ćemo se međunarodnim institucijama, one su nas i do sada pomagale. I donatorska konferencija je opcija, naglasio je.

Rekao je da je velika dobrobit što smo članica EU-a. Istaknuo je da osim pomoći i potpore zbog potresa, ne moramo razmišljati o nabavci cjepiva jer smo uključeni u europski paket.

- Država će nastojati davati potpore za očuvanje radnih mjesta. Fokus je na tome. Pozitna je stvar cjepivo. No sigurno će sve ovo trajati još nekoliko mjeseci i trebamo biti spremni i ne posustati, ni pokleknuti u ovim, nadamo se, završnim koracima, naglasio je.

Rekao je da se osjeća jako dobro nakon današnjeg cijepljenja i poručio je svima da se cijepe.

Marić: Oslobađanje donacija od PDV-a poticaj kompanijama

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da bi izmjene pravilnika kojima će obveznici poreza na dodanu vrijednost (PDV) moći donirati robe i usluge na potresom pogođena područja bez plaćanja PDV-a trebale predstavljati i poticaj kompanijama za doniranje.

Riječ je o izmjeni pravilnika o Općem poreznom zakonu, koji bi trebao sutra biti objavljen u Narodnim novinama, a stupiti na snagu dan poslije - izjavio je Marić nakon sjednice Vlade. Mjera se odnosi isključivo na obveznike PDV-a, dakle one poduzetnike, pravne i fizičke osobe, čiji godišnji prihodi premašuju 300 tisuća kuna, objasnio je.

- Ako oni isporučuju određene robe ili usluge bez naknade, dakle doniraju na potresom pogođena područja, s obzirom da imamo i proglašenu katastrofu, (...) oslobođeni su obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost - izjavio je Marić i ustvrdio da se s tom mjerom ne kasni jer obveznici PDV-a imaju rok za podnošenje obrazaca PDV-a do 20. siječnja.

- Dakle, čak uspijevamo zahvatiti i onih nekoliko dana prosinca. Ako je netko u tom vremenu nešto donirao, a podliježe ovom pravilniku, on ima vremena u prijavi obrasca PDV-a za prosinac 2020. to između ostalog evidentirati, a isto tako i u slijedećem mjesecu kada bude podnosio obrazac za siječanj - pojasnio je Marić.

Sjednica Vlade: Donacije stradalima u potresu bez PDV-a

Dodao je kako po tom pitanju, s jedne strane, postoje ograničenja propisana europskim direktivama. No, u ovakvim okolnostima u Vladi se nadaju da su pronašli zadovoljavajuće rješenje koje neće previše odstupati od tih direktiva, kako se ne bi otišlo i u sferu određenih prekršaja, a istovremeno će dati poticaj našim kompanijama.

Marić je rekao i kako su se u početku možda najviše donirale osnovne živežne namirnice, ali i da se u mjesecima koji su ispred nas prije svega se misli na donacije građevinskog materijala, koji će služiti u obnovi i izgradnji objekata na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Na račun državne riznice dosad donirano 64,1 milijun kuna

Novčane donacije su uvijek oslobođene plaćanja PDV-a i u ovom trenutku iznos donacija na službenom računu državne riznice je 64,1 milijun kuna - istaknuo je ministar financija. Najavio je da će kroz idućih nekoliko dana, i zbog individualnih upita iz zemalja izvan EU-a pa tako i SAD-a, odakle je i inicijativa i pokrenuta, biti omogućena uplata donacija karticama, poput Vise i Mastercarda.

- Tim načinom plaćanja namijenjena sredstva bi se odmah transferirala u državni proračun, a na tome radi Fina, u suradnji s pojedinim komercijalnim bankama - dodao je Marić.

Izvor : Hrt.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij