hren

Kaos koji su pobornici američkog predsjednika Donalda Trumpa započeli u američkom Kongresu u četvrtak je osuđen u svjetskim medijima, s naslovima poput „Trump zapalio Washington“, „Demokracija pod opsadom“ ili „Državni udar ludila“.

Velik dio svjetskih medija za nasilje izravno krivi odlazećeg predsjednika, optužujući ga da je ohrabrivao prosvjednike.

U Britaniji na naslovnici The Timesa stoji kako su „Trumpovi pobornici upali u srce američke demokracije“, a britanski list opisuje kako su „demokrati i republikanci stavili gas maske i sakrili se ispod stolova dok su se njihovi zaposlenici krili u uredima“.

„Demokracija pod opsadom“, naslov je u Daily Telegraphu koji piše o „scenama nasilja i kaosa bez presedana“ u Washingtonu i „hordama Trumpovih pobornika“ koji su ušli u Kapitol.

Za Guardian je to predstavljalo „najdramatičniji izazov američkom demokratskom sustavu od građanskog rata“.

„Dan sramote“

U većini europskih dnevnih novina u opisivanju događaja u američkoj prijestolnici ponavljaju se riječi „kaos“ i „sramota“, prenosi agencija France Presse.

Njemački Die Welt započinje svoj novi broj s naslovom „Dan sramote za američku demokraciju“.

„SAD je doživjela svoj prvi pokušaj nasilnog puča“, napisao je dopisnik tih novina iz Washingtona Clemens Wergin.

„Predsjednik, njegove laži i beskičmeni republikanci politički su odgovorni za to“, dodaje Nijemac.

Sueddeutsche Zeitung pod naslovom „Državni udar ludila“ također govori o „sramoti Washingtona“, a španjolski El Pais piše kako je Trump „ohrabrio kaos“.

Talijanske dnevne novine La Repubblica otišle su još dalje, povlačeći paralelu s talijanskim diktatorom Benitom Mussolinijem i njegovim stupanjem na vlast dvadesetih godina prošlog stoljeća.

„Amerika, cijela Amerika, na televiziji uživo užasnuta je pratila događaje koji sliče maršu na Rim – upad na Kapitol i napad na svetost demokracije“, stoji u članku Maria Platera.

La Corriere della Serra napravio je profil Proud Boysa, krajnje desnih pobornika odlazećeg američkog predsjednika.

„Desni ekstremisti, ali i žene i mladi. Izravno pozvani od Trumpa koji je potom pokušao smiriti situaciju na televiziji: ‘Mi smo stranka zakona i reda’. No bilo je prekasno“, piše Corriere.

Francuski Liberation na naslovnici piše o Trumpovoj „strategiji kaosa“, dok unutar novina govori kako je „Trump zapalio Washington“.

„Trumpov napad na američku demokraciju u srijedu je postao konkretan i simboličan kad su njegovi pobornici, razbješnjeni njegovim govorom, uspjeli provaliti u Kapitol“, pišu Francuzi.

Narcizam

Kolumnist Le Figaroa Philippe Gelie piše kako je Trump mandat mogao dovršiti kao „predsjednik naroda“, s ostavštinom koja je sporna, ali se ne može zanemariti.

„Umjesto toga, njegov narcizam je bio snažniji od njegovog dostojanstva“, napisao je Gelie, dodavši kako je odlazeći predsjednik „pogazio demokraciju“.

„SAD je pao na razine latinoameričkih država“, piše brazilski O Globo.

„Meta je bio Kapitol, ne blizanci, no i ovo je bio terorizam“, stoji u članku Eliane Cantanhede za O Estado de S. Paulo.

Egipatski Al-Ahram pak piše o „smrti američke slobode i propadanju vrijednosti koje SAD neumorno pokušava izvoziti diljem svijeta i koje koristi kao razlog za miješanje u pitanja drugih država“.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij