hren

Arhitekt Ivan Križić u N1 Studiju uživo komentirao je situaciju nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je rekao da zakoni jasno propisuju način gradnje i da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo - kriminalom.

“Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal i na njih trebaju reagirati službe zadužene za kriminal”, rekao je Ivan Križić komentirajući lošu gradnju u Petrinji: “Prema zakonima koji reguliraju gradnju zna se tko odgovara u propustima. Za to nema druge riječi osim da je to kriminal. Propisano je koja je uloga nadzornog inženjera, voditelja gradnje, investitora… Siguran sam da je to proces koji mora ući u domenu istraživanja kaznene odgovornosti.”

Naglasio je da nije kao arhitekt zadovoljan procesima oko obnove Zagreba: “Osobno nisam zadovoljan jer svi ključni problemi koji se otvaraju, na koje smo upozoravali, i dalje nemaju rješenja. U Zagrebu nismo krenuli s ozbiljnijom obnovom, dosta toga je sad opet stradalo i ako je sanirano. Sve to mora biti brže i sustavnije i mora se donijeti ozbiljnije i jače odluke da se cijeli proces u Zagrebu odvija promptnije i sigurnije za građane.”“Treba obnoviti život, ne samo građevine”

Smatra da bi sad za Sisačko-moslavačku županiju najbrže bilo samo proširiti postojeći zakon: “Otpočetka smo zagovarali zakon koji će uređivati sustav financiranja obnove. U tom smislu najbrže je proširiti taj zakon da se ta područja čim prije mogu finacirati i obnavljati, u Zagrebu su se dugo čekala stredstva i to je bio problem. Ključni problemi na tom području se s tim zakonom neće riješiti, imovinsko-pravni odnosi i kvaliteta gradnje, ali i puno veći problem činjenica da je to područje bilo demografski i gospodarski mrtvo. Bez sustavnog promišljanja kako to obnoviti područje, ali ne građevine nego život, obnova građevina neće donijeti svrhu.”

Zasad nema jasne slike koliko je toga oštećeno što je osnovni kriterij za obnovu.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij