OBJAVLJENE su satelitske snimke s pripadajućom analizom koja otkriva da se tlo u Petrinji zbog razornog potresa spustilo više od 10 centimetara.

"Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe"

Snimke je na Facebooku objavio Alen Berta, inženjer šumarstva i konzultant u međunarodnoj tvrtki CGI zadužen za područje promatranja planeta. 

"Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18. 12. i 30. 12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 km. Međutim, u pojasu opasanom linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo također pomak od par centimetara što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom", napisao je Berta.

"U zagrebačkom potresu tlo se pomjerilo samo par centimetara u epicentru"

"Ovoliko pomicanje tla je većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine. Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara", stoji u objavi.

f

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij