hren

HRVATSKA udruga poslodavaca se danas dopisom obratila vladi RH s molbom za privremeni prestanak obračuna i plaćanja svih poreznih davanja na oblike pomoći i donacija građanima Hrvatske koji su pogođeni posljedicama potresa, pogotovo na području Petrinje, Siska i Banovine.

Prvenstveno se misli na obračun i plaćanje PDV-a te poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima koji su pogođeni posljedicama potresa.

"Hitno oslobodite donatore PDV-a"

"U pogledu PDV-a na isporuku dobara i usluga trenutno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a.

No donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja.

Stoga apeliramo na vladu RH da donese odluku da se u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa.

Mnoga poduzeća su već pokazala interes za direktnu pomoć pogođenim građanima, kao što ste i istaknuli u svojim jučerašnjim medijskim izjavama.

Tako su hotelske kuće ponudile smještaje građanima, druga poduzeća su dostavila različitu robu kao što su voda, hrana, higijenske potrepštine, grijalice itd", kažu iz HUP-a.

"Mnogi poduzetnici, članovi HUP-a, javljaju nam kako imaju namjeru u nadolazećim danima i tjednima pomoći direktno građanima prilikom obnove njihovih kuća materijalima, opremom i uslugama. Problem je, međutim, što prema trenutnim propisima za donaciju ove robe i usluga dotična poduzeća i obrtnici moraju obračunati i plaćati PDV", izjavio je glavni direktor HUP-a dr.sc. Damir Zorić.

"Nije pravično obračunavati i plaćati poreze i ostala davanja na oblike pomoći građanima pogođenima potresom"

"Brojni poslodavci žele pomoći svojim zaposlenicima koji su žrtve potresa te bi im svaki oblik pomoći koji pruže, bilo u novcu ili robi i uslugama, trebao biti oslobođen eventualnog poreza na dohodak te doprinosa.

U HUP-u smatramo kako nije pravično i u duhu solidarnosti u ovo krizno razdoblje obračunavati i plaćati poreze i ostala davanja na oblike pomoći građanima pogođenih područja. Osim što za neka poduzeća to može imati odvraćajući učinak, to također indirektno umanjuje količinu donacija za iznos naplaćenih poreza i ostalih davanja", poručuju iz HUP-a.

Izvor: Indeks.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij