HVATANJE KORAKA S KINOM
"Ako se Europa brzo ne pokrene, riskira gubitak rasta i slabljenje konkurentnosti u industriji i logistici, što bi je moglo stajati milijarde eura neostvarenog novog bogatstva“, dodala je

Europi bi 2021. mogla biti godina u kojoj će uhvatiti korak s Kinom i SAD-om ili nepovratno zaostati za njima u tehnologiji superbrzih mobilnih mreža nove generacije (5G).

Tehnologija 5G obećava i do 20 puta brži internet i mogla bi biti presudna za konkurentnost kontinenta u postpandemijskom svijetu.

Iako potrošači mogu koristiti 5G mreže za pozive i pregledavanje interneta, glavna je prednost tehnologije stvaranje novih kompanija, automatizacija tvornica i potpora ključnoj infrastrukturi, poput električnih mreža.

Imajući to na umu, Europska unija namjerava usmjeriti petinu novca iz fonda za oporavak, vrijednog 750 milijardi eura, u poboljšanje digitalnih kapaciteta zemalja-članica.

Glasnogovornica Europske komisije rekla je da bi isplata mogla krenuti u ljeto 2021. godine.

Švedski proizvođač opreme Ericsson predviđa da bi u idućih pet godina europska pokrivenost 5G mrežama trebala porasti s oko jedan posto mobilnih pretplata u 2020. na 55 posto u zapadnim zemljama, te 27 posto u državama srednje i istočne Europe.

To bi trebalo poduprijeti žarko priželjkivani oporavak gospodarstva, ističu u Ericssonu.

Europa kasni

Troškovi gradnje mreža mjere se u milijardama dolara a snosit će ih mobilni operateri, koji već dugo oklijevaju s ulaganjima jer očekuju jasan signal politike moraju li udovoljiti zahtjevu SAD-a da iz kruga ponuđača isključe kineski Huawei, vodećeg proizvođača opreme.

Nakon što je EU u srpnju skicirao plan pomoći, tvrtke su se dale na posao i počele izrađivati ambicioznije planove za iduću godinu, dodatno potaknute očekivanom smjenom u Bijeloj kući ali i strahom od još većeg zaostajanja za ostatkom svijeta.

“Europa, nažalost, kasni”, smatra izvršna direktorica finskog proizvođača mrežne opreme Nokije Pekka Lundmark, dodajući ipak da gradnja 5G mreža već ubrzava i da će 2021. godina donijeti još veće ubrzanje u većini zemalja.

„Kao i kod 4G-a, oni koji najbrže reagiraju bit će u ogromnoj prednosti, zemlje koje prve izgrade 5G imat će i najviše inovacija”, tvrdi glasnogovornica Ericssona.

“Ako se Europa brzo ne pokrene, riskira gubitak rasta i slabljenje konkurentnosti u industriji i logistici, što bi je moglo stajati milijarde eura neostvarenog novog bogatstva“, dodala je.

U Ericssonu očekuju 220 milijuna pretplata na 5G usluge širom svijeta do kraja ove godine, s udjelom Kine od čak 80 posto. Na Sjevernu Ameriku trebalo bi otpadati četiri posto pretplata, prognoziraju u švedskoj kompaniji.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij