Dvostruko više muškaraca nego žena umrlo je u svim starosnim grupama zaključno s onom od 70 do 79 godina

Puno je nagađanja zašto muškarci više obolijevaju od koronavirusa.  Muškarci manje obraćaju pažnju na svoje zdravlje, kasno odlaze liječniku, manje jedu i češće puše. 

Muškarci češće umiru

Nova studija potvrđuje ranije rezultate istraživanja koji su pokazali da su žene podjednako sklone infekciji kao muškarci, ali muškarci često teže obolijevaju od covida-19 i češće umiru, javlja Deutsche Welle.

Veliku ulogu u razlici između spolova imaju prethodna oboljenja. Muškarci imaju veću vjerojatnost da boluju od kardiovaskularnih bolesti. Prema Institutu Robert Koch,  najmanje dvostruko više muškaraca nego žena umrlo je u svim starosnim grupama zaključno s onom od 70 do 79 godina. 

Moguće je da važnu ulogu u ovoj razlici ima ACE2 receptor jer služi kao prolaz za bolesti izazvane koronavirusom COVID-19, SARS i MERS. Prema studiji Sveučilišnog medicinskog centra Groningen, ACE2 receptor se javlja u većim koncentracijama kod muškaraca. 

Još jedna važna činjenica koja pridonosi različitom obolijevanju, a to je da je ženski imunološki sistem otporniji od muškog. Ženski spolni hormon estrogen stimulira imunološki sustav i tako brže i efikasnije djeluje protiv patogena. Muški testosteron pak blokira obrambene snage organizma.

Izvor : Rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij