DONACIJA PRIVATNE TVRTKE
"Mi očekujemo za početak 800 doza. S obzirom da će na razini Hrvatske biti oko 8000 doza. Ovo je simboličan akt početka cijepljenja 28.12."

Dok se čeka početak cijepljenja u Hrvatskoj, u Split je stigla specijalna hladnjača za čuvanje Pfizer BioNTech cjepiva. Temperature na kojoj se ono mora čuvati je minus 80 stupnjeva.

Donacija privatne tvrtke tamošnjem zavodu vrijedna je oko 122 tisuće kuna, a Split je drugi grad nakon Zagreba koji ima ovu hladnjaču. 

Iako izgleda poput obične hladnjače, riječ je o specijalnom uređaju koji temperaturu drži na minus 80 stupnjeva. Posebna obuka nije potrebna, ali na zavodu su naručili specijalna odijela i rukavice.

"Ne postoji nikakva posebna obuka, osim tog zaštitnog odijela s obzirom na hladnoću i priručnih instrumenata kojim će se moći dizati cjepiva iz hladnjače", rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ Splitsko- dalmatinske županije.

Hladnjača za čuvanje Pfizerova cjepiva donacija je privatne tvrtke, a vrijedna je oko 122 tisuće kuna. Prve doze stižu u Split već za vikend.

"Mi očekujemo za početak 800 doza. S obzirom da će na razini Hrvatske biti oko 8000 doza. Ovo je simbolična akt početka cijepljenja 28.12.", izjavila je Karin.

U prvom valu cjepivo je namijenjeno prije svega zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj liniji obrane protiv koronavirusa, kao i štićenicima domova za starije.

"Odaziv među liječnicima je dosta visok nažalost među sestrama nismo imali takav visok odazoiv, ali vjerojatno smo sami zato krivi. Nekakva dodatno objašnjenje I motivacija očito jesu potrebni", poručio je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

U drugoj fazi cijepljenja doze će se distrubirati po ordinacijama liječnika obiteljske medicine.

Cijepiti se ili ne?

"Cjepivo stoji na minus 80 ono do pet dana može stajati u običnom hladnjaku i to je jedini način distrubicije svaki liječnik obiteljske medicine kako se organizira ide prema nama koliko mu treba doza cjepiva", pojasnila je Karin.

Cijepiti se ili ne, mišljenja su i dalje podijeljena.

"Zato što neću, ne virujem u to, nisam se nikad u životu cjepio nit protiv gripe neću ni to. Ne", izjavio je Ivan iz Solina.

"Hoću za svoje zdravlje radi sebe i radi drugih da. Da, da, da", poručila je Anka iz Splita.

Hladnjača je spremna, sada se samo čeka cjepivo.

Izvor : Rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij