Nevolja je što čak 60 posto poduzetnika misli da se njihovi prihodi neće popraviti ni iduće godine. Da bi se njihov položaj olakšao, u 2021. potrebne su reforme u javnom sektoru, kao i porezno rasterećenje, kažu u HUP-u

Hrvatsko gospodarstvo u protekloj godini palo je u najveću krizu u posljednjih četvrt stoljeća, koja će mu zadati duboke ožiljke. Gotovo dvije trećine domaćih poduzetnika, njih 65 posto, zabilježit će do kraja godine pad prihoda, objavila je jučer Hrvatska udruga poslodavaca, nakon provedene ankete koja je među njihovim članicama otkrila poražavajuće stanje. Samo pet posto poduzeća kaže da pandemija nije imala utjecaja na njihovo poslovanje.

Dodatna je nevolja u tome što čak 60 posto poduzetnika procjenjuje da se njihovi prihodi neće popraviti ni sljedeće godine. Da bi se njihov položaj olakšao, u idućoj godini potrebne su reforme u javnom sektoru, ali i dodatno porezno rasterećenje poduzeća, smatra HUP. Vlada je smanjenje poreza najavila od 1. siječnja.

Peti krug

– Najveći pozitivan doprinos poslovanju u 2021. godini trebao bi imati takozvani peti krug porezne reforme, prije svega smanjenje poreznih stopa u sustavu oporezivanja dohotka, kažu u HUP-u. No, smatraju da to neće biti dovoljno. Čak 43 posto poduzetnika traži od vlasti »značajno smanjivanje ili ukidanje neporeznih i parafiskalnih davanja«, smatrajući to »najvažnijom mjerom« za poboljšanje poslovnih rezultata u 2021., prema anketi HUP-a.

Proljetno zatvaranje gospodarstva ostavilo je teške posljedice, a ove jeseni uslijedio je novi, puzajući val ograničenja poslovne aktivnosti. Stoga će pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda zasigurno biti veći od Vladine prognoze od minus 8 posto, procjenjuju u HUP-u. Podsjećaju da je već u prvih devet mjeseci pad BDP-a iznosio 8,4 posto. To će zahtijevati i veću podršku gospodarstvu.

– Poslodavci okupljeni u HUP-u generalno su zadovoljni prvim valom mjera pomoći gospodarstvu, no za drugi val mnogi smatraju da mjere nisu pravodobno donesene te da nisu dovoljne za kompenzaciju svih troškova, izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, u povodu predstavljanja ankete. Primjerice, poduzeća se žale da im vlasti nisu osigurale dovoljno povoljnih kredita.

Nema plana

Poduzetnici planiraju svoj položaj popraviti korištenjem novca iz europskih fondova, pri čemu njih 16 posto računa na više sredstava u idućoj godini. Međutim, nezadovoljni su jer još ne postoji plan objave novih natječaja.

– Time je uvelike otežano planiranje poslovanja i ugovaranje novih suradnji. Poduzetnici stoga od Vlade očekuju transparentnu objavu dokumenata i planova za sljedeću godinu, poručuju iz HUP-a.

Hrvatsko gospodarstvo jedno je od najteže pogođenih u Europi, a izgledi mu nisu blistavi. Prema procjeni HUP-a, zdravstvena kriza ni izbliza nije riješena, pa se rast gospodarstva u našoj zemlji u prvoj polovini iduće godine teško može očekivati. U drugoj polovini 2021., kažu, očekivani rast bit će popraćen velikim neizvjesnostima i nejednakim oporavkom različitih sektora.

– Za oporavak u 2021. itekako će biti potrebno da se oporave i uslužne djelatnosti, prije svega prijevoz i ugostiteljstvo, upozorava HUP, podsjećajući na veliko značenje uslužnog sektora i trgovine za domaće gospodarstvo. Iako je izvozni sektor uspio zadržati stanovitu razinu konkurentnosti i u razdoblju najveće krize, za njegov jači iskorak, kažu, trebat će dodatno ojačati proizvodni sektor, kako bi se mogao nositi s konkurencijom iz drugih EU zemalja.

U HUP-u izbjegavaju govoriti o mogućnosti otpuštanja radnika u sljedećoj godini. Međutim, tvrde da će unatoč potporama za očuvanje radnih mjesta, koje su spriječile kolaps na tržištu rada, »u 2021. biti izazovno povećati zaposlenost«. Prepreka tome je činjenica da oporavak tržišta rada kasni za oporavkom ukupne gospodarske aktivnosti. Usto, na tržištu nema prikladne radne snage, a moguće je i smanjeno sezonsko zapošljavanje zbog neizvjesnosti oko oporavka turizma, dodaje HUP.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij