hren

BLIŽI SE TRENUTAK ODLUKE
Studiju izvedivosti jednoglasno je donijelo povjerenstvo i poslalo Vladi koja ima nekoliko tjedana za odluku, piše Jutarnji list

'Čak devet dana bilo je potrebno međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona da premijeru, nakon što su 12. prosinca završili s analizom ponuda, uputi najbolje ponude za nove i korištene borbene avione', piše Jutarnji list. Iz Vlade su objavili da je premijeru u ponedjeljak na stol stigla studija izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona uz napomenu da su 'zbog zaštite integriteta procesa' ti podaci klasificirani. Povjerenstvo je u studiji jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi između ponuđenog novog američkog F‑16 Block 70 i švedskog Gripena C/D i najbolje ponude za rabljeni avion između francuskog Rafalea F3‑R i izraelskog F‑16 Block 30.

'Početkom sljedeće godine sa sadržajem studije bit će upoznat Odbor za obranu Hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada RH donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. Nakon toga počet će višemjesečna faza izrade međuvladina ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana kako bi se taj ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine', navodi se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, nakon što je dobio studiju, izjavio da će Vlada temeljito proučiti sve aspekte i nakon nekoliko sljedećih tjedana će detaljnije o tome govoriti. Prema njegovim riječima, 'predsjednik Republike upoznat je s cijelom analizom'.

Neslužbene informacije govore kako je najizglednije da je povjerenstvo preporučilo izbor između američkog F-16 i francuskog Rafalea, piše Jutarnji list. Prema dosad poznatim informacijama, Sjedinjene Države u mogućnosti su isporučiti avione tri godine nakon potpisa ugovora, dakle 2024. Ako ugovor bude potpisan sljedeće godine. Pod istim uvjetom Francuzi prvih šest aviona mogu isporučiti 2024., a preostalih šest godinu dana poslije. Šveđani, navodno, avione mogu isporučiti u roku od dvije godine.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij