hren

BRITANSKI europski susjedi počeli su u nedjelju zatvarati vrata putnicima iz te zemlje, zabrinuti zbog brzog širenja novog soja koronavirusa u Britaniji. Putničke letove prema Britaniji danas su prekinule Njemačka, Nizozemska, Belgija i Italija, a pridružila im se i Hrvatska.

Premijer Andrej Plenković je na Twitteru objavio kako Hrvatska privremeno, na 48 sati, prekida zračni promet s Velikom Britanijom.

"S obzirom na nova saznanja o bržem intenzitetu širenja covida-19 u Ujedinjenoj Kraljevini, Hrvatska će iz mjere opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati, dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa. Prioritet je zaštita zdravlja građana", napisao je premijer.

Francuska od nedjelje u ponoć obustavlja sva putovanja, uključujući i prijevoz robe cestovnim, zračnim, morskim ili željezničkim putem, objavila je vlada u Parizu.

"Bit će moguć samo prijevoz robe bez pratnje. Ova mjera ne utječe na ulazak osoba ili prijevoz u Veliku Britaniju", stoji u priopćenju.

I irska vlada će obustaviti sve zračne veze najmanje 48 sati. Pomorske veze se nastavljaju, a odluka će se ponovno razmotriti u utorak, objavila je irska vlada.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom. 

O tome su ranije u nedjelju razgovarali Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula von der Leyen i Charles Michel.

Britanska vlada odlučila je od nedjelje uvesti stroge mjere za London i jugoistok Engleske i time spriječila planove o božićnim okupljanjima, kako bi pokušala suzbiti širenje zaraze pripisano novom soju koronavirusa.

Izvan Velike Britanije nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Britanski ministar: Novi soj koronavirusa je izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je danas da je novi soj koronavirusa "izvan kontrole" pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne procijepi stanovništvo.

"Nažalost, novi soj je izvan kontrole. Moramo ponovo uspostaviti kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata", rekao je Matt Hancock za Sky News.

"Bit će jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne procijepi stanovništvo", dodao je.

Što kaže WHO?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP.

Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", opet po "prvim informacijama".

No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao "jasniju sliku o osobinama novog soja", rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu, odgovarajući na upit AFP-a.

"Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju", ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje "svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije".

Njemačka vlada: Postojeća cjepiva su učinkovita

Stručnjaci Europske unije zaključili su da su sadašnja cjepiva protiv koronavirusa učinkovita protiv novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavila je u nedjelju navečer njemačka vlada. 

"Prema svemu što trenutno znamo i nakon rasprave europskih stručnjaka, novi soj ne utječe na cjepiva i ona ostaju učinkovita", izjavio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

"To su vrlo dobre vijesti", dodao je na državnoj televiziji ZDF-u ministar čija zemlja predsjeda Europskom unijom.

Posebno je govorio o učinkovitosti cjepiva Pfizer/BioNTecha koje se već primjenjuje u nekoliko zemlja u svijetu i koje ću uskoro dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove.

Sastanak stručnjaka iz zemalja EU o toj temi održan je u nedjelju, rekao je glasnogovornik ministarstva.  

Švicarski znanstvenik: Ima razloga za zabrinutost, raspolažemo s malo činjenica

Nova inačica koronavirusa širi se brže od dosadašnjih, a je li opasnija od prethodnih njemačkom Spiegelu je odgovorio bioinformatičar Richard Neher, voditelj istraživačke skupine na Biocentru Sveučilišta u švicarskom Baselu.

U intervjuu za Spiegel kaže kako se nove varijante virusa koje su otkrivene u Britaniji i Južnoj Africi različite, ali da postoje određene sličnosti.

"Vjerojatno se virus u oba slučaja prilagodio čovjeku. Da ovakvi virusi mutiraju sasvim je uobičajeno. U zadnjih nekoliko mjeseci utvrdili smo da nema razloga za brigu što se tiče dosadašnjih mutacija. No u ovom slučaju je ipak malo drukčije. Vidimo brojne mutacije u važnim površinskim proteinima virusa. To je neuobičajeno. Čak se dvaput dogodilo da su se te inačice brzo proširile. Koliko to stvarno ima veze sa samim virusom i kakvu ulogu pritom igraju epidemijski faktori poput superširitelja, još nije razjašnjeno. Ali hipoteza da se ovaj soj brže širi nego dosad čini mi se najvjerojatnijom", tvrdi švicarski znanstvenik koji smatra da postoji razlog za zabrinutost jer još uvijek raspolažemo s vrlo malo činjenica.

London u karanteni

Konzervativna vlada Borisa Johnsona jučer je proglasila karantenu za London te za jugoistok i dio istoka Engleske, natjeravši više od 16 milijuna stanovnika da ostanu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

Zatvorene su sve trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine i zabranjeno je putovanje izvan tih zona za koje je proglašen najviši stupanj uzbune, bilo u druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva, bilo u inozemstvo. Barovi, restorani i muzeji ondje su zatvoreni već od srijede.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij