Dr. Ivo Ivić iz Klinike za infektologiju KBC Split za Dnevnik N1 govorio je o važnosti cijepljenja, kao i o važnosti pridržavanja novih, strogih mjera jer jedino tako možemo očekivati da se život vrati u normalu.

Komentirajući slabi odgovor liječnika na upit o cijepljenju, Ivo Ivić je rekao da u njihovoj Klinici to nije bilo upitno: "I kad je bila gripa, svi liječnici su se cijepili, tako će biti s koronavirusom. Radi se očito o svjetskom fenomenu. Mi ćemo primjerom pokazati da nema razloga odustajati od tako nečeg. Cjepivo nam teba ako želimo život dovesti u normalu, bit će jedan od važnijih elemenata u uspostavi normale. Kod mlađih koji se ne moraju bojati teže kliničke slike, važno je cijepljenje i ograničenje širenje infekcije. Iz ekonomskih razloga je važno i za njih da se može raditi, ići u školu... To je šira priča od onoga što govorimo o bolesnicima."

Kad se govori o splitskoj bolnici, samo tridesetak posto liječnika odgovorilo je pozitivno: "Brine me to, to je razočaravajuće iako naša Klinika primjerom pokazuje da za to nema razloga. Više od 20 godina se cijepim, svi se cijepimo, nikad se ništa posebno nije dogodilo. Očito se radi o komunikacijskom problemu širih razmjera."

"Objektivno o nedostacima cjepiva uopće ne možemo govoriti. Radi se o stvarim tehničke prirode kako to provesti efikasno, ali o nedostacima sve možemo saznati iz nuspojava koje vidimo kod svih cjepiva dosad. Obično su to lokalne reakcije, blaga temperatura, lošiji osjećaj, ali nikakve ozbiljne kardinalne nuspojave. Cjepiva su ispitana na desecima tisuća ljudi", dodao je.

Osvrnuo se i na pojavu novog soja virusa u Velikoj Britaniji i rekao da to još uvijek ne znači da utječe na epidemiju. Zato je važno pratiti kretanje i promjene virusa.

Situacija u splitskoj bolnici

Situacija u splitskoj bolnici bolja je neko prije dva tjedna: "U jednom trenutku smo dosegli vrhnac, bilo je 206 bolesnika u stacionarima respiratornog centra. Sad smo na brojkama između 170 i 180 hospitaliziranih. Broj otpuštenih i primljenih je uravnotežen. Tu je sad epidemija u fazi stagnacije i to će se možda u idućim tjednima više osjetiti, ali uz važan uvjet, da se građani drže mjera koje su sad dosta stroge."

Prokomentirao je i situaciju u dječjim vrtićima: "Nije se pokazalo da bi to bilo presudno važno. Djeca su uglavnom ograničena na manji radijus kretanja za razliku od odraslih. Djeca sigurno doprinose širenju virusa, no ne možemo promijeniti njihovo ponašanje niti h zatvorti, ali svaka odrasla osoba može smanjiti kretanje i kontakte i to će dovesti do smanjenja novoboljelih."

Nema presudnije stvari od toga kako se ljudi pridržavaju mjera, naglasio je na kraju.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij