U Kliničkom bolničkom centru Split od danas je po prvi put pokrenut sustavni eksplantacijsko - transplantacijski program rožnica i očnih tkiva, a u sklopu kojeg je provedena i prva uspješna operacija koja je uključivala transplantaciju rožnice uz istovremenu operaciju komplicirane mrene i ugradnju intraokularne leće.

Operacija je trajala nešto više od dva sata, a postupak je protekao uredno te se pacijentica uspješno oporavlja. Operacijski zahvat izveli su predstojnik Klinike za očne bolesti izv. prof. Kajo Bućan, primarijus Robert Stanić, docentica Ivanka Petric Vicković, specijalistica iz KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu te doktorica Josipa Marin Lovrić uz pomoć ostatka tima.

Valja napomenuti kako je pacijentica prije operacije bila gotovo u potpunosti slijepa te je samo mogla razlikovati dan od noći, a iz KBC Split poručuju kako očekuju, kao i kod drugih sličnih operacija, bitan popravak vidne oštrine. Pacijentica je ovim putem, kao i svi uključeni u ovu operaciju, posebnu zahvalnost izrazila onima koji se odluče darovati organe i time omogućuju ovakve operacije i spašavaju brojne živote.

- Veliki je broj faktora ovdje igrao ulogu da bismo ovo pokrenuli. Ovim putem želim isto tako zahvaliti na izuzetnoj pomoći od strane kolegice Petric Vicković koja je došla iz Zagreba kako bi s nama izvela zahvat, kolegama iz KB Sveti Duh i KB Sestre MIlosrdnice, doc. Branki Golubić Cepulic voditeljici Banke tkiva te kolegama iz Ministarstva zdravstva i ministru Berošu na podršci, kao i svim kolegama i kolegicama, anesteziolozima, medicinskim sestrama i tehničarima  i našem ravnatelju Juliju Meštroviću što je uporno radio dok ovaj program nismo pokrenuli, rekao je predstojnik Klinike za očne bolesti izv. prof. Kajo Bućan, jedan od doktora koji su vodili operaciju.

Ovaj program od sada postaje standardni dio usluge u KBC-u Split, a ovakve operacije redovita praksa.

 

Foto: Saša Burić / CROPIX/ Pool

Snimio: Saša Burić / CROPIX/ Pool


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij