NA GRANIČNIM prijelazima Bregana i Macelj čekanja su višesatna, izvijestili su u subotu ujutro iz Hrvatskog auto-kluba.

Pojačan je promet na svim važnijim cestama i graničnim prijelazima, gdje su zbog aktualnih kontrola moguća višesatna čekanja, osobito sa Slovenijom na ulasku (Bregana i Macelj) te Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje, izvijestili su iz Hrvatskog auto-kluba.

Najveća gužva je na Bregani gdje se za ulaz u Hrvatsku čeka u prosjeku 6 sati, na Maclju oko 2 sata, a toliko i na Pasjaku.  

 

"Evo čekam već 15 sati, napravio sam tek 15 kilometara. Putujem iz Munchena u Srbiju i samo moram proći kroz Hrvatsku. Imam valjani PCR test", rekao je jedan od putnika (na slici dolje) koj je nezadovoljan jer ne postoji tranzitna traka na graničnom prijelazu. Dodao je kako ne bi niti putovao da nije imao hitan slučaj u obitelji.

 

Drugi muškarac (na slici dolje) rekao je kako čeka 9 sati. On putuje iz Švicarske u BiH. Kazao je da nema PCR test jer u tranzitu kroz Hrvatsku.

 

Kolone su i na cestama kroz Austriju i Sloveniju do Hrvatske (ispred tunela Karavanke, autocesti Maribor-Ptuj prema GP Macelj, autocesti od Ljubljane prema GP Bregana). 

Ogromne gužve na granicama počele su još u četvrtak. Riječ o putnicima koji tranzitiraju preko Hrvatske, a ima i veći broj putnika koji ulaze u Hrvatsku. 

 

"Malo su pooštrene procedure kao i u Hrvatskoj tako i u Sloveniji, nakon odluke i svaki putnik se mora evidentirati i provjeriti udovoljavali li uvjetima ulaska ili tranzitiranja u RH. Do 18 sati u petak prešlo je više od 9000 putnika, a još veću gužvu očekujemo tijekom vikenda i sljedeći tjedna uoči blagdana", rekao je Marijan Burić, pomoćnik načelnika za zaštitu državne granice gostujući u RTL Danas.

"No, ipak značajno je manji promet, za 70 posto u odnosu na prošlu godinu ako gledamo cijeli 12 mjesec, a ovih dana smanjen je 35 do 40 posto u odnosu na prošlu godinu", kazao je Burić.

HAK upozorava vozače da budu oprezni

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice na cestama u unutrašnjosti. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 15. siječnja 2021.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij