hren

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sudjelovanja na poslovnoj konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Konferencija The Economist - Svijet u 2021. organizirana je drugi put u Hrvatskoj. Glavna tema konferencije bila je financijski instrument Europske komisije "Next Generation EU" i njegov očekivani učinak na RH.

Učinit ćemo sve da pomognemo privatnom sektoru

Nakon kratkog uvoda u konferenciji premijer Plenković odgovarao je na novinarska pitanja. Na pitanja o mjerama pomoći poslodavcima koje su produžene još iduća dva mjeseca te koliko će to koštati državu, kazao je:

"Mi smo po našim procjenama na razini otprilike 500 milijuna kuna. Jučer je Vlada imala zaključak podrške mjerama HZZ-a. Naša poruka je jasna - dok bude trajala ova kriza, dok se dovoljno ne promijene okolnosti u smislu da nemamo ovako razorne udare vala, da ćemo učiniti sve intervencijama da pomognemo privatnom sektoru."

"U mjerama su angažirani svi i radimo sve što možemo. Najviše sredtava smo osigurali iz EU fondova. Jedna smo od prvih zemalja koja je saborski potvrdila taj dio sredstava koji dolazi iz EU fondova", kazao je.

Ucjenjivači su ostali van parlamentarne većine

Komentirao je i izjavu Peđe Grbina, koji je Plenkovića prozvao za odgovornost.

"Oporba cijelo vrijeme nakon što je bila potučena do nogu, i ova krajnje desna i lijeva. Treba se podsjetiti da su rezultati 5. srpnja bili 25 razlike. To je okvir u kojem žive, pa se još malo očito prilagođavaju. Ucjenjivači su ostali van parlamentarne većine, tu mislim na Domovinski pokret i Most, a SDP sa svojim 10 partnera na 41. To su činjenice. Mi smo rekli da će situacija na jesen i zimu biti gora. I ako oporba ako nema drugog argumenta, ja to razumijem, ali treba pošteno reći je li Vlada sve napravila...Još nitko nije ne dobio zdravstvenu skrb u RH", kazao je.

"Podsjećam, pet oporbenih inicijativa smo imali na dnevnom redu. I sve su bile u 3 popodne. A oni svjesno, plaču da im je valjda većina javila kasno navečer. To izgleda smiješno. Trošite vrijeme na nebitne teme. Satima. A onda plačete", bio je oštar prema oporbi.

"Čuli ste što je cilj mjera, a to je smanjiti fizičke kontakte. Mjere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kad se to dogodi, što je manje fizičkog kontakta, bit će manje zaraze", napomenuo je.

"Plaće će biti tu, mirovine će biti tu"

Dodaje da će učenici i studenti biti van sustava i da je to umirenje. Kontakti će se smanjiti i ako određen broj radnika ode na kolektivne godišnje. "Sa svim tim elementima, mislim da ćemo postići efekt smanjenja zaraze", dodao je.

Osvrnuo se na Njemačku koja sa strožim mjerama bilježi više zaraženih i preminulih. "Budite malo fer, u smislu sljedeće. Borba protiv covida ima dva pristupa, jedan je zatovriti sve i biti u lockdownu godinu dana ili ćemo balansirati. A svi balansiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije, radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki život koji je izgubljen je velik igubitak za Hrvatsku. Mjere smo poduzeli prema strategiji koja je bila proporcionalna situaciji epidmeije. Drugi val koji je pogodio Europu, a osobito srednju, je vrlo razoran u mnogim zemljama", rekao je premijer.

 "Što se tiče plaća i mirovina neće doći u pitanje. Plaće će biti tu, mirovine će biti tu. Napravit ćemo sve što odgovorna vlast i vlada trebaju. Ključ je sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otpornost toj zarazi. Mjere će trajati dokad treba. Iskoristit ćemo ovu priliku za nekakav reset", kazao je premijer odgovarajući na novinarsko pitanje o padu BDP-a.

Ako bude mogao ići će na polnoćku i misu. Komentirao je odluku za mise. "To su sve spinovi. Hrvatska nastoji voditi računa. Ja mislim da je to dobra odluka. Velika većina vjernika je razumna. To su razumne i racionalne odluke. Govorimo o okviru koji nije usporediv. Nije isto biti na misi sat vremena i biti satima u kafiću, i pritom piti alkohol", zaključno je rekao Plenković.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij