hren

UNATOČ ZABRANI
Unatoč odluci Stožera civilne zaštite Hrvatske, kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza, stvaraju se gužve. Na graničnim prijelazima sa Slovenijom čeka se i do sat vremena, a sa Srbijom do 30 minuta, javlja Hrvatski autoklub (HAK)

Do sat vremena čeka se na graničnom prijelazu Bregana za ulazak iz Slovenije u Hrvatsku za kamionski promet dok osobna vozila čekaju do pola sata, a toliko se čeka i na ostalim otvorenim graničnim prijelazima, Macelj, Pasjak i Dubrava Križovljanska, javlja Hrvatski autoklub (HAK) na svojim službenim stranicama. Za izlazak iz Hrvatske u Srbiju preko graničnog prijelaza Bajakovo čeka se također do pola sata.

Ograničen je prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza odlukom Stožera civilne zaštite RH do 15. siječnja 2021. godine. Prema njoj, kako navodi HAK, putnici koji dolaze iz 'zelenih područja EU-a' ne trebaju PCR test, niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH.

Svi ostali putnici koji dolaze iz EU-a trebaju predočiti negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati na Covid pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza. Izuzetak su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga. 

Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice u RH, osim nekih iznimki koje uključuju negativan PCR test.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Od 1. rujna otvorena su samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Leteneye. Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve).

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji, koja je na snazi od 1. lipnja 2019. godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana-Obrežje i Macelj-Gruškovje.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij