NAJVIŠE 12 KORISNIKA
Najavljena nova pravila za domove za starije izazvala zabrinutost kod vlasnika, djelatnika i korisnika

Više od 3 tisuće umirovljenika moglo bi ostati bez mjesta u domovima za starije i nemoćne. Zbog nedavnih tragičnih smrtnih slučajeva u takvim ustanovama, najavljena izmjene zakona o socijalnoj skrbi, radi poboljšanja kvalitete skrbi, predviđaju i smanjenje maksimalnog broja korisnika u domovima. 

Umjesto 20, u svakom bi domu smjelo biti najviše 12 korisnika. Protiv ove ideje okupilo se 200-tinjak obiteljskih domova koji tvrde da na taj način neće moći preživjeti.

Upravo se čita Ministar zdravstva Beroš o strogom zatvaranju: 'Takva je mogućnost krajnja opcija i osobno vjerujem da se ona neće desiti' Darko Majstorović za rtl Inspektori bili u nadzoru trgovačkih centara i prodavaonica: 'Jedan broj građana svjesno i namjerno krši mjere Stožera' Borba s virusom Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić za RTL Danas: 'Narod najbolje razumije kada ga se kresne po džepu'

Zbog najavljenih izmjena zakona zabrinuti su vlasnici, djelatnici i korisnici obiteljskih domova. Ukoliko se maksimalni broj korisnika smanji sa sadašnjih 20 na 12 mnogi naši stariji sugrađani ostati će bez adekvatne skrbi. Povratak u obitelji problematičan je za većinu. 

"Problematično bi bilo jer sam sam doma, mislim sam udovac i djeca su posebno, oni rade tako da ne bi imalo smisla, ne bih mogao nikako", kaže sin korisnice obiteljskog doma za starije Boris Cittar.

Ni čekanje na novi smještaj u javnom domu nije rješenje. 

"U državnim domovima se čeka po deset godina, u privatnima isto se čeka dosta i teško je naći", govori voditelj obiteljskog doma u Šišanu Antonio Giudici.

Otkaze bi posljedično dobili i neki djelatnici

"Evo moja kolegica se upisala, rekli su da će je zvati za pet godina. A ako se desi da nema ovih privatnih domova to će biti i 15 godina", kaže korisnica obiteljskog doma za starije Natalija Knežević.

Dok se zbog incidenata u Andraševcu i Dugom ratu u javnosti stvorila loša slika obiteljskih domova korisnici ovog istarskog doma na sva usta hvale uslugu koju dobivaju, a još im je važnije, kažu, što se ovdje osjećaju kao u obitelji. Usvoje li se izmjene zakona svjesni su da će neki od njih morati otići.

"E sad kad vi morate izabrati osmero ljudi koje ćete otpustit, koji će to biti? To nema definicije, razumijete? To će sigurno biti jedan težak i nezahvalan posao za ljude koji budu ostali u tom poslu kad budu morali otpuštati osam nekakvih korisnika viška", kaže predstavnik vlasnika Obiteljskih domova za starije Domagoj Sušanj.

Otkaze bi posljedično dobili i neki djelatnici. Prema grubom izračunu na razini Hrvatske će bez skrbi ostati najmanje 1500 korisnika a bez posla najmanje 400-tinjak djelatnika. Očekivani rezultat biti će otvaranje sve više nelegalnih domova s neadekvatnom skrbi. Kako bi izbjegli ovaj crni scenarij vlasnici 200-injak hrvatskih domova okupilo se u inicijativu. 

"Svi predstavnici obiteljskih domova su se učlanili u udrugu Glas poduzetnika i pri Glasu poduzetnika smo dobili odbor za socijalnu skrb", govori Sušanj.

Dok ministarstvo za sad ne iznosi detalje poduzetnici imaju dva glavna cilja: aktivno sudjelovati u izmjenama zakona i popraviti lošu sliku koju su stvorili, kažu, malobrojni nesavjesni vlasnici.

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij