hren

Inina plinska platforma Ivana D pronađena je na dnu mora. Prema prvim informacija pukla joj je noga (monopod) kojom je bila postavljena na dno te je potonula na dno. O uzrocima puknuća te o početku akcije izvlačenja ostataka još je prerano govoriti, povrdio nam je voditelj Nacionalne središnjice za nadzor pomorskog prometa Ivo Šantić.

Brod "Junak" s robotskom ronilicom stigao je nakon 10 sati jutros na poziciju gdje se nalazi Inina plinska platforma Ivana D, kako bi pronašao platformu koja je izgubljena uslijed jakog juga i nevremena na moru. 

Iz Ine su poručili kako bi se ekspedicija s Ivane D trebala vratiti na kopno u poslijepodnevnim satima, a oko 17 sati očekuju se izjave vezane upravo uz rezultate ekspedicije. 

Izvor: AIS - vesselfinder.com

Pronalazak platforme potvrdili su i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture iz kojeg su priopćili:

"Danas je u prijepodnevnim satima obavljen pregled morske površine i morskoga dna na poziciji nekadašnjeg objekta radi utvrđivanja činjeničnog stanja odobalnog objekta Ivana D. Pregled je obavljen brodom i daljinski upravljanom robotskom ronilicom, te je tom prilikom utvrđeno kako se odobalni objekt Ivana D u cijelosti nalazi na morskome dnu.

Pregledu su pored predstavnika INA-e d.d., nazočili inspektor sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnik Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, te energetski inspektor za naftno rudarstvo Državnog inspektorata.

Temeljem ovih saznanja i nalaza na mjestu događaja, nadležne službe postupit će u skladu sa zakonskim ovlastima."

Podsjetimo, olujni vjetar i valovi na sjevernom Jadranu oštetili su Ininu nenastanjenu plinsku platformu Ivana D, koja je prestala odašiljati signal i ne vidi se s obližnje platforme Ivana A, izvijestila je Ina u ponedjeljak.

"Uslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D", priopćila je Ina.

Operativni direktor Ine Tvrtko Perković gostujući u našem programu u srijedu pojasnio je koji su koraci u potrazi za platformom. 

"Planirano je da brod s robotskom ronilicom da izađe sutra ako budu dobri vremenski uvjeti. Postoji mogućnost da se to neće dogoditi ni sutra nego tek prekosutra. Sam pregled traje nekoliko sati i to je pregled koji jedini može dati informaciju što se uistinu dogodilo i u kojem je stanju sada objekt. Ona ima videosnimku iz koje možemo proizvesti različite zaključke koji nisu konačni, ali možemo vidjeti koje je stanje i koje sljedeće korake moramo poduzeti", kazao je Perković.

Perković je komentirao i u kakvom je stanju bila Ivana D te je dodao da razlog nesreće nije održavanje.

"Vrlo je visoka vjerojatnost da održavanje nije razlog ove nesreće zato što naše platforme održavamo prema najvišim svjetskim standardima. U sukladnosti sa svim propisima u Hrvatskoj provodi se niz inspekcijskih nadzora. Na dnevnoj bazi radimo preglede i održavanja, zatim imamo godišnje certificiranje, dvoipolgodišnje preglede i petogodišnje dubinske preglede kada se pregledava kompletna podmorska struktura. Na platformi Ivana D to je izvršeno 2018. godine, relativno nedavno i nije ustanovljena nikakva teškoća. Prema tome, sigurni smo da održavanje nije uzrok ove nesreće", rekao je.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij