Na području Vrgorca pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera, u koja se zbog velikih količina kiše slijeva i voda iz izvora Žiljina, a iz najugroženijeg sela Kokorića može se izići samo čamcima, bagerima Vodoprivrede i terenskim vozilima HGSS-a.

Prirodna nepogoda koja je pogodila sela na rubnim dijelovima polja Bunine iz dana u dan sve je veća, a najgore se, kako je rekla Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda, očekuje danas, kad bi vodostaj trebao porasti još za metar.

Na terenu su sve službe, HGSS, Stožer civilne zaštite grada Vrgorca, djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede, Vatrogasci vrgoračkoga DVD-a. Ljudi su nemoćni pod velikom količine vode koja je poplavila kuće. Voda je prisilila nekoliko obitelji na evakuaciju iz kuća.

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pomažu stanovništvu Kokorića i čamcima opskrbljuju obitelji čije su kuće okružene vodom, a iz sela se više ne može izići nijednom cestom jer je potopljena i cesta prema Višnjici koja je dosad služila za evakuaciju. Izići se može samo čamcima i vozilima HGSS-a te bagerom Vodoprivrede.

Gradonačelnik Vrgorca: Osiguran koridor za dostavu potrepština te prijevoz do svih odsječenih kuća

Gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić izvjestio je kako je u područnoj školi u Kokorićima uspostavljen stožer HGSS-a gdje su osigurali hranu, plinsko grijanje, smještaj i operativnu bazu za sva djelovanja.

"Trenutno se terenu nalaze timovi iz stanica Makarska, Split, Ogulin, Karlovac i Dubrovnika, a na dolasku je i stanica Čakovec. Bez obzira na rast vodostaja, osiguran je koridor za dostavu potrepština i prijevoz svih odsječenih obiteljskih domaćinstava.

Također već smo u koordinaciji za fazu 2, nakon povlačenja vode u kojoj želimo osigurati svim pogođenim objektima isušivače i sredstva za dezinfekciju", poručio je gradonačelnik.

"Ovakav potop ne pamtimo, sigurno pola stoljeća nismo imali ovakvih problema", rekao je za Dalmatinski portal Jozo Filipović koji donosi hranu starijima i nemoćnima.

Nitko nije uskraćen za pomoć, gdje ne mogu automobili, može čamac HGSS-a.

"Od pokojnog mi brata žena i moj nećak obitelji je otišao u Vrgorac. Sin je, Frane, ostao prebacivat stvari iz prizemlja na kat. Voda je ušla dole", rekla je Vedrana Klinac.

Kaže da će se šteta od poplave itekako osjetiti u poljoprivredi.

Teško je i Zvonko Pervanu koji u rodnim Kokorićima napravio 14 kamenih kuća. Stvari je, kaže, na vrijeme prebacio, a u konobu je ušla voda.

Inače, svim obiteljima koje je poplava ostavila trenutačno bez krova nad glavom, nudi smještaj i u svom hotelu u Vrgorcu.

"Što se tiče jagoda, 500.000 jagoda je pod vodom, ali to ne znači da će propasti", optimističan je.

Goleme količine kiše prošlog i ovoga tjedna uzrokovale su izbijanje izvora Žiljina, što se posljednji put dogodilo 2010. godine, a prije toga 1982., i voda se spušta u polja Buninu i Jezero.

Ispod polja Bunine, kod sela Kokorića je i estavela Betina (podzemna rijeka) koja zbog povećanih količina kiša izbija na površinu.

Gradonačelnik Vrgorca uputio zahtjev za proglašenje elementarne nepogode

Vodostaj u naselju Kokorići pored Vrgorca i dalje raste, poplava je izolirala dodatnih 14 domaćinstava, a gradonačelnik Ante Pranić uputio je Splitsko-dalmatinskoj županiji zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.

O tome više čitajte OVDJE.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij