DONOSIMO FASCINANTNE PRIZORE UZ OBALU RIJEKE JADRO
Na području Solina je proglašeno stanje Redovne mjere obrane od poplave. Iz tog razloga smo posjetili Majdan u kojem se nalazi izvor rijeke Jadro.

Sredozemna ciklona djeluje intenzivno na vrijeme u cijeloj Dalmaciji, a osobito na širem splitskom području gdje su pale jako velike oborine u posljednja 24 sata. O tome kakav se ekstrem zapravo dogodio svjedoči podatak da u gradu Splitu, u jednom danu nije palo ovoliko oborina od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. S obzirom da kiša još pada, može se dogoditi da se probije stoljetni rekord jednodnevne količine oborina.

Loša vijest je da se nekoliko jakih kiša očekuje i narednih deset dana.

Vodostaj Jadra je prema podacima Hrvatskih voda na području Majdana dosegao vodostaj od 160 centimetara, iako sam graf prikazuje da su u pitanju izvanredne mjere obrane od poplava. Stanje vodostaja i nove podatke možete pratiti ovdje.

Kontaktirali smo grad Solin te smo dobili informaciju da je gradonačelnik Ninčević u stalnom kontaktu s predstavnicima Hrvatskih voda.

– Gradonačelnik će biti u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama, a po riječima čelnih ljudi Hrvatskih voda trenutno je još uvijek redovno stanje obrane od poplava, a sve ekipe Hrvatskih voda su ovom trenutku na terenu i prate stanje. Za sada nisu imali intervencija.
Naglašavamo kao Grad da ćemo kroz cijelo vrijeme biti u kontaktu s Hrvatskim vodama i pratiti stanje – rekli su iz Grada Solina za Dalmacija Danas.

Kao što se vidi na fotografijama, voda je poprilično zamućena, no to nije čudno s obzirom na količinu oborina.

Mi smo napravili đir po Solinu, a posebno nas je fascinirao put koji prati obalu Jadra, no sada nakon nekoliko metara već nestaje.

Ovako je izgledao prije poplave.

Donosimo prizore uz obalu rijeke Jadro.

Stanovnici Solina kažu da odavno vodostaj nije bio ovakav. Vodostaj je u stalno porastu. Tendencija je da se ide i prema izvanrednim mjerama.

Tijekom petka ćemo moći vidjeti i pokoju sunčevu zraku. Međutim u subotu i nedjelju ide jače naoblačenje gdje nas čeka olujno jugo, stoga se očekuju veliki problemi u trajektnom prometu. No, pravi problemi se očekuju u nedjelju kada će jugo biti s orkanskim udarima, oko 150 kilometara na sat.

Pogledajte kako izgleda nabujala rijeka koja opskrbljuje veći dio Splita i okolice pitkom vodom.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij