hren

Do sutra ujutro ponegdje će pasti preko pola metra snijega! Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Hrvatskom primorju ili Istri, i obrnuto

Velike temperaturne razlike vladaju u Dalmaciji u srijedu u poslijepodne. Razlog je jednostavan, upravo se na našim područjem sukobljavaju toplija i hladnija zračna masa. Granica je blizu Šibenika. Primjerice dok Vodice mjere 7°C, u obližnjoj Rogoznici je čak 16°C.

Toplo je i na srednjodalmatinskim otocima s temperaturama do 16°C, a najhladnije na kninskom području gdje je samo 2°C. Upravo zato u sjevernoj Dalmaciji puše bura, a južnije levant i jugo.

Više nigdje u Dalmaciji temperatura zraka nije ispod nule. Na najvišem vrhu Hrvatske, Sinjalu na Dinari temperatura je u 14 sati bila desetinku stupnja iznad nule i u stalnom je porastu. Slično je na Velikoj Duvjakuši na Dinari gdje se temperatura popela na +2°C. Tamo je cijelo jutro padao snijeg, a najjače je padao oko 11 sati, što možete vidjeti na snimci nastaloj na tamošnjoj panoramskoj kameri projekta MeteoDinara.

Prvi ovosezonski snijeg zabijelio je Zagreb. Ipak, najobilniji snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru. Tamo mu je visina mjestimice iznad 15 centimetara.

Ljubitelje snijega i zimskih radosti u normalnim okolnostima bi obradovao podatak da gust snijeg pada i zadržava se na svim skijalištima u susjednoj BiH, uključujući Kupres.

Snijeg stvara probleme u cestovnom prometu o čemu je izvijestio HAK. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Hrvatskom primorju ili Istri, i obrnuto.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin i DC3 Karlovac-Delnice-Kikovica.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Snijeg povremeno pada i u Hrvatskom primorju.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Hrvatskom primorju ili Istri, i obrnuto.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;
Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8).
Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Karlovačkoj i Zadarskoj županiji.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij