Jasno mi je da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti širenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo u RH, napisao je Đikić.

Znanstvenik Ivan Đikić poslao je pismo u kojem je komentirao nove mjere.

“Predložene epidemiološke mjere odgovaraju ozbiljnosti situacije. Premijer, Vlada RH i Stožer će imati moju stručnu podršku u provođenju istih. Pružit ću i stručnu pomoć u komunikaciji pravilnih mjera prema građanima. Jasno mi je da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti širenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo u RH.

Važno je da se mjere mogu mijenjati, postojati strože, ali i blaže, s obzirom na točne podatke koje ćemo prikupljati s vremenom u svim županijama.

Đikićevih 5 savjeta za Plenkovića

Uz podršku želio bih uputiti par savjeta premijeru Plenkoviću da budemo što uspješniji u primjeni ovih mjera i da gledamo ipak malo dalje nego samo 4 tjedna:

1. Točni podaci i jasni parametri

Ponavljanje opisnih političkih fraza (trenda rasta, pad trendova, dinamika zaraze) nisu dovoljni za građane u ovoj kriznoj situaciji.

Apelirao bih na premijera RH i Stožer da točno definiraju broj incidencije novozaraženih, broj hospitaliziranih i broj umrlih koji će biti važni za buduće smanjivanje mjera za 3-4 tjedna.

Danas je incidencija 900 na 100.000 stanovnika. Mi trebamo spustiti taj broj ispod 200 na 100.000 što prije, a pred Božić cilj bi trebao biti ispod 50 na 100.000. Ako se to ne dogodi, moramo znati koje dodatne mjere ćemo poduzimati.

2. Testiranje

Neophodno je povećati broj testiranja jer nam je to najvažniji podatak da možemo mjeriti učinak mjera.

Današnji postotak pozitivnih na testiranju je 35 %. Taj broj moramo spustiti ispod 15 %, a poželjno ispod 5 %. To se može postići jedino povećanim brojem testiranja. Neophodno je najmanje 20.000 testiranja tjednog dnevnog prosjeka, a i više dok ne padnemo ispod 15 % pozitivnih.

3. Kazne

Obavezno je uvođenje adekvatnih i točno definiranih kazni za sve koji krše mjere. To nije pitanje političkog interesa, nego praktične potrebe građana. Određeni broj neodgovornih pojedinaca, uključujući i političare, ignorira mjere i dovodi do urušavanja djelotvornosti mjera i oštećenja zdravlja građana RH. Kazne su uvele brojne zemlje EU i izrazito su važne u današnjoj situaciji u Hrvatskoj.

4. Iskrenost u javnoj komunikaciji

S osobne strane, ne kao stručnjak, nego kao obični građanin RH, nadao sam se čuti bar jednu jedinu rečenicu samokritike ili isprike od strane premijera za sadašnju situaciju i ovaj ogromni broj umrlih u studenom (preko tisuću ljudi). Tu prije svega mislim na povlačenje njegovih nedavnih javnih izjava da je virus najodgovorniji za povećani broj umrlih u Hrvatskoj.

Pozivanje na odgovornost i građana u Hrvatskoj, a bez ukazivanja na odgovornost vlade RH i Stožera, nije primjereno. Stoga nam je potrebna iskrenost i kritičnost u komunikaciji te trebamo pronaći model zajedničkog djelovanja i motivacije građana i gospodarstvenika u RH.

5. Dugotrajna strategija RH u borbi protiv covida-19

Neophodno je što prije pripremiti i objaviti sveobuhvatnu strategiju s planovima do kraja 2021 godine. Ta strategija treba uključiti zdravstvene, gospodarske, financijske, socijalne, obrazovne i psihološke mjere koje će građani i gospodarstvenici imati kao orijentir za svoj rad i život tijekom sljedeće godine”, zaključuje Đikić.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada