hren

Koronavirus ne posustaje. Broj zaraženih, oboljelih s težim simptomima, na respiratoru i umrlih ne pada. Do kraja tjedna uvest će se nove, strože mjere. Bit će usmjerene na pojedine dijelove gospodarstva - ponajprije na ugostiteljstvo. Zahvatit će i kulturu i obrazovanje. Cilj je izbjeći preopterećenost zdravstvenog sustava.

V.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić, u emisiji Otvoreno rekao je da je trend uzlazan i da u KB Dubravi imaju 450 bolesnika, od kojih je 80 na respiratoru. Istaknuo je da je zdravstveno osoblje iscrpljeno, ali da su im u zadnje vrijeme pristigli kolege iz svih zagrebačkih bolnica.

- Od početka pandemije aktivnošću Ministarstva zdravstva, ministra Beroša i cijelog tima pripremljeno je sve što se danas događa. Mi smo pripremljeni na ovu situaciju i upozoravali smo da kada dođe jesen da se situacija može usložniti. Niti u jednom trenutku nije nedostajalo respiratora, a ministarstvo zdravstva je i dalje u aktivnoj nabavci novih i mi sukcesivno otvaramo odjele i dovoljne kapacitete za zbrinjavanje covid bolesnika, rekao je Lukšić.

Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, rekao je da u Zadru imaju relativno stabilnu situaciju i da dnevno imaju brojke između 100-120 do 130 novooboljelih.

Osvrnuo se i na situaciju u Salima. Rekao je da je došlo do opuštanja i da je situacija eskalirala.

- Trenutno na području Sala i susjednih mjesta imamo 47 aktivnih slučaja. Koronavirus ušao je i u Dom za starije i nemoćne u Salima koji ima 20 štićenika. Polovica njih je pozitivna na koronavirus, istaknuo je.

Matija Posavec, župan Međimurske županije rekao je da je situacija u njegovoj županiji kad se gleda krivulja kao slovo W.

- Ono što daje nekakav optimizam je da smo mi u našoj strategiji u borbi protiv koronavirusa korak ispred virusa, rekao je i podsjetio da su još u veljači kupili 10 respiratora i donijeli odluku da se plate računi veledrogerijama.

Dodao je i da u ovom trenutku imaju preko 25 posto testiranog stanovništva, a da su danas u rad pustili i izvanbolnički tercijarni respiratorni centar sa 80-100 kreveta.

U Hrvatskoj borbi protiv koronavirusa štete - panika i politizacija

Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije rekao je da ga je zabrinuo prodor virusa prije 3-4 dana u privatni dom za starije gdje je od 157 štićenika 127 bilo pozitivno na koronavirus.

Istaknuo je i da Hrvatskoj najviše u borbi protiv koronavirusa štete dvije stvari - panika i politizacija.

Dodao je i da je protiv postroženja mjera, jer smatra da su ove mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali istaknuo je da je za kažnjavanje onih koji ih se ne pridržavaju.

Bubaš: Stožer promišlja o donošenju strožih mjera

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada Marija Bubaš komentirajući nove mjere rekla je kako se uvijek govorilo i naglašavalo da stožer promišlja o donošenju strožih mjera i da neće postupati u panici, te da će se dobro pratiti trend.

Složila se s profesorom Lukšićem koji je rekao da sve što danas žive i rade moralo je biti ranije isplanirano.

- Bez sustavnog praćenja i postupanja nema ni dobrog funkcioniranja, rekla je i podsjetila da su 16. ožujka proglašene mjere koje su Hrvatskoj donijele 'lockdown'.

- Nakon toga smo svjedočili popuštanju mjera krajem travnja. Treba ponovno reterirati prema toma, ali na razuman način koji će biti dobro izbalansiran kako bi gospodarstvo i normalan život mogli ići dalje.

Na pitanje tko će donijeti konačnu odluku - politika ili struka Bubaš je rekla kako ministar Beroš uvijek traži da struka kaže svoje mišljenje i da struci daje da ima glavnu riječ.

Sastanak župana i Vlade - analizirano stanje u svim županijama

Posavec se osvrnuo na sastanak Vlade sa svim županima. Rekao je da se analiziralo stanje u svim županijama i da je temeljem toga intencija ići u strože mjere.

Na pitanje podržava li nove mjere, rekao je da ako se govori o obustavi bilo koje gospodarske djelatnosti da se to ne smijem.

- Ako nešto zatvarate onda morate naći obeštećenje ljudima koji potencijalno mogu ostati bez posla. Treba štiti radnike, poduzetnike, čuvati zdravlje ljudi, održivost zdravstvenog sustava i to su mjere koje treba donijeti Vlada, istaknuo je.

Milinović je rekao da on ima drugu viziju uvođenja strožih mjera.

- Zašto bi Međimurska županija, Ličko-senjska ili bilo koja druga županija koja ima dobru epidemiološku situaciju zatvorila kafića, upitao je te pozvao stožer da mjere donosi po uzoru na najbolje stajaće županije koje imaju najbolju epidemiološku sliku.

Lukšić je rekao da Nacionalni stožer i resorno ministarstvo čine sve da se mjere prilagode aktualnoj situaciji.

- Od početka epidemije imali smo čvrsti lockdown pa smo imali blagi period i sad smo u drugom dijelu epidemije. Istina je na sredini. Činjenica je da bi i postojeće mjere, kad bi ih se pridržavali u punom opsegu, dale bolje rezultate, ali važno je za gospodarstvo i za mentalno stanje nacije, za djecu u školi..., to su prevažne odluke da bi se generalizirale.

Mentalno stanje nacije

Medić se osvrnuo na mentalno stanje nacije.

- U New York Timesu izašao je članak i postavljena je nova definicija bolesti - pandemijski umor. Radi se o tome da imate stanovništvo koje živi po kompletno drugačijim uvjetima života u odnosu na ono na što su navikli. Kolektivni PTSP će nas sigurno dočekati ne samo u psihološkom, već i u ekonomskom smislu. Jako je bitno da se okrenemo boljem i pozitivnijem gledanju.

Na pitanje treba li cjepivo biti obavezno rekao je kako smatra da ne bi trebalo biti obavezno.

- Krećemo se u demokratskom sustavu i svatko ima pravo na izbor. Ali da je ovo obavezno cijepljenje najučinkovitije to je istina. Najmanju smrtnost je u sustavima koji imaju obavezno cijepljenje. Čim počnete davati odluke na slobodan izbor onda se stopa oboljelih i smrtnosti povećava, istaknuo je.

Na pitanje je li kažnjavanje dobar put Lukšić je rekao kako bi se uvijek prije založio za edukaciju.

Izvor : HRT


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij