hren

Hrvatski sabor dana će glasati o prijedlogu državnog proračuna za 2021. godinu te o 300-tinjak amandmana na proračun što su ih podnijeli uglavnom oporbeni zastupnici i klubovi, a raspravit će i oporbenu inicijativu o opozivu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Državni proračun za sljedeću godinu predviđa prihode planirane na razini 147,3 milijarde kuna, a rashode na razini 157,9 milijardi kuna. Pri izradi proračuna za sljedeću godinu vlada je projicirala gospodarski rast od 5 posto, potom u 2022. za 3,4 posto te u 2023. za 3,1 posto.

Proračunski deficit opće države, prema metodologiji ESA 2010, sljedeće godine dosegnut će 11,56 milijardi kuna ili 2,9 posto BDP-a, nakon ovogodišnjih 29,5 milijardi kuna ili 8 posto. U sljedeće dvije godine planira se daljnje smanjivanje proračunskog deficita opće države na 2,1 odnosno 1,6 posto.

Sabor će glasati i o ostalim raspravljenim točkama te raspraviti inicijativu za opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića koju je podnijela oporba koja smatra da je Ćorićeva vjerodostojnost kao ministra uvelike narušena.

Oporba je pokrenula inicijativu zbog tri razloga - odluke vezane za projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanja Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog paka Krka te moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa. Vlada je inicijativu za opoziv Ćorića odbila po sve tri osnove.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij