hren

"DO SUTRA će Stožer pripremiti jedan novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama od ovih koje su sada", najavio je Božinović dodavši da će to biti najstrože mjere ove jeseni.

Vijest je to koja je danas poprilično odjeknula s obzirom na to da su nove mjere tek stupile na snagu u nedjelju. No iako se učinci mjera uvedenih za vikend još ni ne mogu vidjeti, već u srijedu, kako je najavio Božinović, stižu nove stroge mjere, što je posve nova dinamika u radu Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je ranije dosta oprezno pristupao uvođenju novih mjera. 

Nove mjere ipak ne iznenađuju previše znamo li da danima u Hrvatskoj umire 50-ak ljudi, a da se pad tih brojki ne može očekivati dok kontinuirano, tjedan ili dva, ne budu padale brojke novozaraženih koje su se prošlih tjedana kretale oko 3000. Znatno strože mjere već dugo zagovaraju iz liječničkih udruga, a sada će se doista i krenuti u tom smjeru. 

Danas je o tome Stožer razgovarao sa županima s kojima se načelno razgovaralo o sljedećim koracima kada su u pitanju nove mjere. Kako doznajemo, nisu svi župani bili jednako skloni novim mjerama.

Ide se u zatvaranje kafića i restorana

Prema informacijama kojima raspolaže Index, nove mjere će uključivati djelomično zatvaranje. To ne bi bio lockdown kakav je bio u prvom valu, no po svemu sudeći, nove će mjere obuhvaćati zatvaranje ugostiteljskih objekata. 

Kako stvari sada stoje, zatvorili bi se i kafići i restorani, što je najveća promjena i najstroži dio novih mjera. Kao veći problem ističu se kafići, no već postoje neugodna iskustva s noćnim klubovima i barovima koji su se, kada su taj segment ugostiteljstva zahvatile restrikcije, registrirali kao restorani i nastavili nesmetano raditi. 

Dostava hrane bi bila omogućena, a zasad nije izgledno da bi se udovoljilo produženju radnog vremena restoranima za dostavu na dulje od 22 sata jer postoji bojazan da bi se time poticala noćna okupljanja u privatnim prostorima. 

Zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro neće se mijenjati.

Okupljanja u zatvorenom bi se zabranila, trgovine će raditi kao i dosad, ali će se uvesti strože kontrole

Okupljanja bi trebala ostati na brojkama koje su dodatno reducirane posljednjim mjerama, koje su stupile na snagu u nedjelju, no samo na otvorenom, dok se u zatvorenom ne bi mogla održavati. 

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola toga je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po kvadratnom metru. I šoping centri bi nastavili raditi kao do sada. Kina će se zatvoriti.

U novom setu mjera, prema informacijama kojima raspolaže Index, išlo bi se i na smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude oko 25 posto ukupnog kapaciteta sredstva javnog prijevoza. To se planira postići i većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prijevozu.

Epidemiolozi zagovaraju i zatvaranje teretana, no zasad nije jasno hoće li se u novom setu mjera udovoljiti tom njihovom zahtjevu. 

Iako o tome odluku ne donosi stožer, izgledno je da bi srednje škole uskoro mogle, barem jednim dijelom, prijeći na online nastavu. Većina fakulteta nastavu već odžava online. 

Kako doznajemo, ne planiraju se nikakva ograničenja kretanja između županija.

Dogovoreno je da sutra bude gotova radna verzija seta novih mjera za koje se detalji još bruse unutar Stožera i s vladinim resorima, a na snagu bi nove mjere trebale stupiti za vikend.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij