Posljednji put se takav problem pojavio krajem svibnja

Prije desetak dana predsjednik Zoran Milanović posjetio je Brodosplit, pohvalno se izrazio o poslovanju splitskog škvera koji je nakon pet godina izdašnih državnih subvencija postao privatnom tvrtkom. Ponešto je pao broj zaposlenih, no to je mora se priznati, bilo za očekivati – nekadašnje brojke od pet, sedam ili više tisuća zaposlenih uz redovne sanacije gubitaka poslovanja odavno nisu moguće pa današnjih nešto više od dvije tisuće radnika zvuči još uvijek dobro.

Međutim, pojave se svako toliko informacije u kojima se propitkuje financijska situacija u Brodosplitu. Ali i u nekima od 50-ak povezanih tvrtki kćeri, dio je u blokadi par dana, neke nekoliko tjedana… Plaće međutim ne bi smjele kasniti. Posljednji put se to pitanje “poteglo” krajem svibnja, kad je isplaćen samo osnovni dio plaće “zbog administrativno-birokratskih razloga”. Ipak je uprava uspjela sustići to kašnjenje pa do naše redakcije nekoliko mjeseci nije dolazio glas o sličnim situacijama sve do danas.

Istina, 23. je studenog, no u Zakonu o radu NN 98/19 koji je na snazi od 1. siječnja ove godine, u čl. 92. stavak 3, stoji: “Ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, plaća i naknada plaće za prethodni mjesec isplaćuju se najkasnije do petnaestog dana u idućem mjesecu”.

“Uvijek smo nastojali isplatiti plaću do 15. u mjesecu”

Prema odgovorima iz Brodosplita, taj dio Zakona o radu shvaćaju povoljnije za poslodavce. Dakle da su Ugovori o radu i Pravilnik o materijalnim pravima zaposlenika iznad Zakona (koji pak dozvoljava da kolektivni ugovor ili pravilnik budu povoljniji za zaposlenike tako da recimo plaće “idu” 5-tog ili 10-tog u mjesecu) pa je onda krajnji rok za plaće kraj mjeseca.

– Radnicima je poznato da smo uvijek nastojali plaću isplatiti do 15-og u mjesecu, bez obzira na to što imamo zakonsku obavezu isplatiti plaće do kraja mjeseca. Kao trgovačko društvo koje posluje na slobodnom tržištu, bez ikakvih potpora i subvencija, plaće i ostale troškove možemo podmirivati samo iz ostvarene realizacije poslova. Na žalost ovaj mjesec, iako su nam naši inozemni partneri pokušali doznačiti novac za radove koje smo obavili, zbog ozbiljne subverzije s kojom su upoznate nadležne institucije imamo ozbiljan zastoj u naplati potraživanja. Slijedom toga ovaj mjesec plaće nisu isplaćene do 15-og, ali bit će uskoro isplaćene i to prije krajnjeg zakonskog roka.- stoji u odgovoru Josipa Jurišića, glasnogovornika škvera.

“Stari” radnici nisu pretjerano zabrinuti

Istine radi, razgovarali smo s nekolicinom radnika u Brodosplitu koji su tamo radili prije novog vlasnika Tomislava Debeljaka, a rade i danas. Oni pak nisu pretjerano zabrinuti zbog aktualnog kašnjenja primanja te se generalno zadovoljni stanjem u škveru – od radnih uvjeta do plaća. Nadajmo se da je taj umjereni optimizam dijela radnika u “trlišu” na zdravim temeljima, nadajmo se da Brodosplit ima budućnost.

Foto : Brodosplit
Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno