hren

SRPSKI patrijarh Irinej (90) umro je jutros u Beogradu od posljedica koronavirusa, javljaju srpski mediji.
Irinej je zbog zaraze koronavirusom u bolnici bio još od 5. studenoga, a sinoć mu se stanje naglo pogoršalo.

S koronavirusom se borio 15 dana, a u bolnici je bio pod stalnim nadzorom liječnika. 

Prije 20 dana predvodio sprovod na kojem se dirao mrtvac

Srpski patrijarh je u bolnici završio četiri dana nakon korona-sprovoda u Crnoj Gori koji je predvodio. Irinej je predvodio sprovod crnogorskog mitropolita Amfilohija. Mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije (83) preminuo je 30. listopada od posljedica koje je na njegovo zdravlje ostavio covid-19.

Njegov sprovod pretvorio se epidemiološki visokorizični događaj. Ljudi su se masovno tiskali i gurali u želji da poljube ili dodirnu tijelo mrtvaca koji je par dana ranije bio pozitivan na koronu.

Vučić: Takvi kao Vi nikada ne odlaze...

O smrti patrijarha Irineja na Instagramu se oglasio srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze...", napisao je Vučić.

Irinej bi trebao biti sahranjen u centru Beograda

Patrijarh Irinej bi, prema pisanju Blica, trebao biti sahranjen u centru Beograda, u kripti Hrama Svetog Savu, čime bi postao prvi poglavar SPC-a sahranjen u ovom dijelu Hrama. 

Ovu odluku može se promijeniti samo ako je Irinej u oporuci ostavio posebnu želju za mjesto sahrane, javlja Blic.

Tko je bio Irinej

Irinej je za patrijarha odabran na Svetom arhijerejskom saboru u siječnju 2010. godine, kao 45. po redu vrhovni poglavar SPC-a. Ustoličen je 23. siječnja iste godine u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Prije izbora za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, vladika Irinej, čije je svjetovno ime Miroslav Gavrilović, proveo je pune 34 godine na čelu niške eparhije. Rođen je 1930. godine u selu Vidovo kod Čačka.

Završio je bogoslovni fakultet u Beogradu, a potom je otišao u vojsku. Kao dugogodišnji profesor, a potom i rektor Prizrenske bogoslovije, Irinej je živio i na Kosovu, a upravo je Kosovo bila njegova česta tema nakon što je postao patrijarhom.

Sporne izjave koje su se ticale Hrvatske

Nakon što je izabran za patrijarha, Irinej je imao i niz problematičnih izjava koje su se ticale Hrvatske.

"Srbija je sve gdje žive Srbi", "Svi smo činili zlo, ali mi u manjoj mjeri", "Prije nego što dođe u Srbiju papa se mora ispričati zbog Jasenovca", "Srbi u Hrvatskoj žive u strahu, prisjećaju se zločina iz 2. svjetskog rata". O presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću rekao je: "Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve".

Promijenio retoriku

No u posljednje je vrijeme Irinej ponešto promijenio retoriku prema Hrvatskoj. U kolovozu ove godine rekao je kako je pravi trenutak za razgovor o pomirenju.

"Neka svatko čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju što, ali molim i apeliram da hrvatsko državno i crkveno vodstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda", rekao je patrijarh Irinej.

Rekao je i kako ima utisak da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika i da, ako je to zaista tako, i srpski narodni prvaci, kao predstavnici naroda koji je, kako kaže, stradao u genocidu, trebaju, čuvajući nacionalnu svijest i dostojanstvo svog naroda, prihvatiti svaku priliku koja može doprinijeti mirnijem snu i boljem životu srpskog naroda u Hrvatskoj.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij