hren

Inspektori su otkrili da je otac mrtvog sinčića odnio na groblje te ga je sahranio u jednom plitkom grobu u Mostaru koji je bio obrastao u šipražje

Slučaj nasilne smrti jednomjesečne bebe u Mostaru, čija kriminalistička istraga koju je proveo tim istražitelja Federalne uprave policije zgrozila je društvo. Portal Dnevnog avaza donosi detalje o mučnoj istrazi koja je započela po molbi Interpola Zagreb, a šef Odjela za suradnju s Interpolom i Europolom, Eneid Hasanović koji je bio vodeći istražitelj u ovom slučaju otkrio je kako je pronađeno tijelo bebe koju je otac nakon smrti sahranio na osamljenom dijelu groblja u Mostaru.

Priča je krenula rođenjem bebe u Mostaru 13. veljače 2019. godine. Splićanka Ž.S., poznata policiji odranije na svijet je donijela zdravo muško dijete. Nakon mjesec otišla je u Hrvatsku da bi ostvarila porodiljnu naknadu, a dijete je ostavila ocu E. K. da se brine o njemu.

- Interpol nas je obavijestio da Centar za socijalni rad Split sumnja na nestanak djeteta. Majka je tražila poticaje na osnovu rođenja, a to je kod njih stvorilo sumnju, jer dijete nije bilo s njom. Krenuli smo s provjerama... Postoji li uopće to dijete? Jer, u jednom trenutku majka je negirala trudnoću - kazao je Hasanović.

Roditelje bebe pronašli su u Zenici, gdje su zatekli roditelje s jednomjesečnom bebom ženskog spola, što ih je zbunilo.

- Prilikom obavljanja razgovora sa supružnicima, policajci su primijetili da u njihovoj priči nešto nije štimalo, zbog toga su ih istražitelji razdvojili. Onda se došlo do saznanja da je beba muškog spola prema njihovoj priči stradala nesretnim slučajem. Otac je čak tvrdio da je sumnjao da je to dijete njegovo te da ga je predao 'biološkom' ocu što nije bilo istina. Kasnije je DNK analiza nedvosmisleno potvrdila da su oni roditelji - pojasnio je Hasanović.

Inspektori su otkrili da je otac mrtvog sinčića odnio na groblje te ga je sahranio u jednom plitkom grobu koji je bio obrastao u šipražje.

- Dijete koje je zatečeno kod njih odmah je oduzeto i brigu je o njemu preuzeo Centar za socijalni rad. Otac nas je odveo na groblje i pokazao nam grob djeteta. Zatražili smo ekshumaciju, a onda i obdukciju. Grob je bio dubok 15-20 centimetara. Ispričao je kako se dijete ugušilo. Tijelo je držao u stanu, a ujutro je otišao na groblje da bi pronašao mjesto za ukop. Navečer je okupao dijete i u stanu mu klanjao dženazu da bi ga u jutarnjim satima sahranio - rekao je Hasanović dodajući kako se to sve kosi sa zdravim razumom.

Otac je dalje inspektorima kazao da je dijete hranio na flašicu te ga je stavio na spavanje, a također je tvrdio da je dijete umrlo jer se ugušilo hranom koju je povratilo.

- Točan uzrok smrti ni obdukcija nije mogla potvrditi zbog samog stanja tijela. On je poznat od ranije po drogi i sitnim krivičnim djelima, najviše krađama. Radio sam na slučajevima i dječje pornografije, nagledao se svega i svačega, a najteže je kada pronađete tijelo bebe. Izaziva jednu mučninu u stomaku kada razgovarate s tim ljudima i vidite njihov odnos prema tome - pojasnio je Hasanović.

Roditelji iz pakla su pritisnuti dokazima istražitelja sve priznali te su uhapšeni zbog krivičnih djela prouzrokovanje smrti iz nehaja, nepružanje pomoći i povreda obiteljskih obaveza. Beba koja je usmrćena za sustav praktično nije postojala. Nije upisana u matičnu knjigu ni rođenih ni umrlih. Istražitelji su se pobrinuli za te formalnosti te je djetetu osiguran dostojanstven pokop, odnosno dženaza. Roditelji nisu ni izrazili želju da dođu, organizirala ju je Islamska zajednica.

- Saznali smo da je majci u Hrvatskoj već troje djece oduzeto zbog nemogućnosti brige o njima. Čak se i ne zna tko su očevi to troje djece. Tako da se radi o jednoj obitelji koja treba pomoć stručnih osoba. Tu majku treba uputiti na neki tretman da bi se stručne osobe za nju pobrinule - zaključio je Eneid Hasanović, šef Odsjeka za suradnju s Interpolom i Europolom.

Izvor: Dalmatinski portal


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij