hren

FRANCUSKA je početkom mjeseca ušla u novi lockdown zbog drugog vala koronavirusa i rekordnog broja zaraženih. U međuvremenu je u Parizu uveden i policijski sat, a zabranjena je i dostava hrane i pića nakon 22 sata.

Bez obzira na sve to, francuska biskupska konferencija je podnijela tužbu protiv odluke civilnih vlasti po kojoj su tijekom lockdowna zabranjene i mise, kao uostalom i sva okupljanja većeg broja ljudi na istoj lokaciji. Mise i ostala okupljanja zabranjeni su do 1. prosinca.

Biskupi negoduju jer je "onemogućeno sudjelovanje na misama"

"Biskupi negoduju jer će vjernicima biti onemogućeno sudjelovanje na misama, vrhuncu njihove vjere, susretu s Bogom i sa svojom braćom", požalili su se francuski biskupi u priopćenju za medije.

Biskupi su na sudu tužili Francusku uz objašnjenje da nove epidemiološke mjere ograničavaju slobodu vjeroispovijesti. Iskoristili su pravnu mogućnost koja se naziva "référé liberté" i koja zahtijeva od suda hitnu odluku u slučajevima koji se odnose na temeljna prava, poput slobode vjeroispovijesti.

Sud zaključio da je odluka vlasti opravdana iz zdravstvenih razloga

Sud je odbio njihovu tužbu, objasnivši da postoje "zdravstveni razlozi" za odluku civilnih vlasti. 

Crkve, džamije i sinagoge su otvorene za vjenčanja i sprovode, uz ograničenje da je na tim događajima dozvoljeno prisustvo samo 6 ljudi, uz pridržavanje svih ostalih epidemioloških mjera.

Predsjednik francuske biskupske konferencije, nadbiskup Éric de Moulins-Beaufort, izjavio je da će "biskupi ostati na oprezu u vezi bilo kakvog ograničavanja slobode vjeroispovijesti u vrijeme kada vlasti, zbog sigurnosnih razloga, povećavaju nadzor svih religija".

Foto : Pixabay
Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij