hren

PROIZVOĐAČ LIJEKOVA
Pfizer planira zatražiti od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) hitno odobrenje cjepiva, a do kraja godine proizvest će dovoljno doza za cijepljenje 15 do 20 milijuna ljudi

Proizvođač lijekova Pfizer objavio je u ponedjeljak da je rana analiza ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa pokazala kako je cjepivo snažno i djelotvorno spriječilo Covid-19. Riječ je o itekako obećavajućem razvoju događaja, dok svijet nestrpljivo čeka pozitivne vijesti o pandemiji koja je dosad usmrtila više od 1,2 milijuna ljudi diljem svijeta, javlja New York Times.

Pfizer je cjepivo razvio s njemačkim proizvođačem lijevoa BioNTech, a zasad su objavili tek neke detalje iz svog kliničkog ispitivanja, na temelju prvog formalnog pregleda podataka koji je odradio vanjski odbor stručnjaka.

Prema Pfizeru, analiza je pokazala da je cjepivo više od 90 posto učinkovito u prevenciji bolesti među dobrovoljcima u pokusu, koji nisu imali prethodnu infekciju koronavirusom. U slučaju da se ovi rezultati zadrže, razina zaštite Pfizerova cjepiva izjednačila bi se s visokoučinkovitim cjepivim za bolesti poput ospica.

“Ovo je povijesni trenutak”

“Nismo uočili ozbiljne razloge da bi bili zabrinuti za sigurnost cjepiva”, rekli su iz Pfizera.

Pfizer planira zatražiti od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) hitno odobrenje cjepiva, koje će se primjenjivati u dvije doze, kasnije ovog mjeseca, nakon što prikupi preporučena dva mjeseca sigurnosnih podataka.

Do kraja godine proizvest će dovoljno doza za imunizaciju 15 do 20 milijuna ljudi, rekli su rukovoditelji tvrtke.

"Ovo je povijesni trenutak”, rekla je u intervjuu Kathrin Jansen, viša potpredsjednica i voditeljica istraživanja i razvoja cjepiva u Pfizeru.

Nikad dosad postignuto

“Ovo je bila poražavajuća situacija, pandemija, a mi smo krenuli putem i ciljem koji nikad nitko nije postigao – doći do cjepiva u roku od godinu dana”, poručila je.

Znanstvenici upozoravaju da se ne smiju otkrivati ​​rani rezultati prije nego što se prikupe dugoročni podaci o sigurnosti i djelotvornosti. Ipak, ovi podaci čine Pfizer prvom tvrtkom koja je objavila pozitivne rezultate ispitivanja cjepiva u kasnoj fazi, čime su zauzeli prvo mjestu u globalnoj utrci koja je započela u siječnju i odvijala se rekordnom brzinom.

Jedanaest cjepiva je u kasnoj fazi ispitivanja, uključujući četiri u SAD-u. Napredak Pfizera mogao bi biti pozitivni signal za Modernino cjepivo, koje koristi sličnu tehnologiju. Moderna je rekla kako bi kasnije ovog mjeseca mogla imati rane rezultate.

Izvor : Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij