hren

U KLINIČKOJ bolnici Dubrava, glavnoj hrvatskoj bolnici za oboljele od koronavirusa u koju se sada primaju samo covid-pacijenti, jučer je ponovno nestala struja.

Struja je nestala na drugom katu, na kojem nisu smješteni pacijenti.

Policija je u nedjelju izvijestila da je dan ranije oko 9 sati u hodniku na drugom katu zdravstvene ustanove u Dubravi na kojem nisu smješteni pacijenti nepoznati počinitelj provalio u razvodni ormarić za električnu energiju i potrgao ručicu prekidača uslijed čega je došlo do privremenog nestanka električne energije u prostoru multimedijalnog centra i nekoliko uredskih prostorija.

Visina materijalne štete za sada je neutvrđena, a kriminalističko istraživanje je u tijeku, kažu u zagrebačkoj policiji koja je time potvrdila ranije sumnje da je riječ o sabotaži.

"Nepoznati je počinitelj provalio u razvodni ormarić za električnu energiju i potrgao ručicu prekidača uslijed čega je došlo do privremenog nestanka električne energije u prostoru multimedijalnog centra i nekoliko uredskih prostorija. Visina materijalne štete za sada je neutvrđena, a kriminalističko istraživanje je u tijeku", navode danas iz zagrebačke policije.

Podsjetimo, iz vrha bolnice jučer su posumnjali da je nestanak struje namjerno izazvan te su pozvali policiju. To je u posljednje vrijeme drugi put da je KB Dubrava koja je u okolnostima pandemije koronavirusa proglašena covid bolnicom ostala bez struje.

KB Dubrava: Netko je razvalio sklopku

Iz bolnice su jučer priopćili kako je jutros na sat i pol u Kliničkoj bolnici Dubrava ostao bez struje dio drugog kata na kojem se ne nalaze pacijenti, već prostori u kojima liječnici u kompjutere upisuju podatke o bolesnicima, tijeku liječenja i terapijama. Tehnička služba bolnice osigurala je napajanje električnom energijom uspostavom novog izvora.

Rukovoditelj tehničke službe bolnice Elkaz Čehajić ustanovio je da je mehanički oštećena brava na ormaru u kojem se nalazi električna sklopka za strujni krug u tom dijelu bolnice te da je, očito, teškim predmetom razvaljena sklopka, zbog čega je nestalo struje na drugom katu zgrade. 

"Prilikom dolaska u zgradu bolnice obaviješten sam od dežurnog električara da je nestalo struje u hodnicima i dijelu prostorija na drugom katu zgrade koje koriste liječnici radi obavljanja administrativnih poslova, odnosno upisa podataka o pacijentima, tijeku liječenja", rekao je Elkaz Čehajić i dodao: "Odmah smo pristupili osiguranju električne energije premještanjem druge sklopke na mjesto oštećene. Prekid je trajao oko sat i pol vremena.“ 

O navedenom događaju vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice Ivica Lukšić obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša i predsjednika Upravnog vijeća bolnice i državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Silvija Bašića, a cijeli događaj prijavljen je policiji na daljnje postupanje. 

Odlukom v.d. ravnatelja Lukšića u bolnici su, poučeni ovim i ranijim događajem nestanka struje u nedjelju, 1. studenog ove godine, uvedene dodatne mjere zaštite objekta te stroža kontrola i evidentiranje ulaza i izlaza iz zgrade, a sve s ciljem da se omogući potpuna sigurnost pacijenata i bolničkog osoblja u ovom središnjem objektu u Zagrebu u kojem se liječe oboljeli od bolesti covid-19. 

"Očito ovakvi događaji više nisu rezultat slučajnosti, jer za razbiti vrata na ormaru i teško oštetiti masivnu  električnu sklopku potrebno je imati namjeru, vremena i teškog alata. Najkraće, ovo se može smatrati namjernim oštećenjem, a nadam se da će policija, kojoj je prijavljen cijeli događaj, utvrditi sve činjenice i  odgovorne. Ono što je važno, poduzeli smo i dodatne mjere zaštite objekta i sigurnosti pacijenata i osoblja  bolnice", izjavio je v.d. ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić.

Dodatne mjere zaštite objekta

KB Dubrava je prvi put ostala bez struje u nedjelju, 1. studenoga kad je na kratko vrijeme bez napajanja ostalo pet respiratora, no zbog toga zdravstveno stanje bolesnika nije bilo ugroženo.

Bolnica je u ponedjeljak, 2. studenoga uvela dodatne mjere zaštite objekta te strožu kontrolu i evidentiranje ulaza i izlaza iz zgrade kako bi se omogućila potpuna sigurnost pacijenata i bolničkog osoblja u središnjem objektu u Zagrebu u kojem se liječe oboljeli od covida-19.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je tada od KB-a Dubrava da se žurno očituje o tom događaju i stanju postojećih agregata.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij