hren

Američki predsjednik Donald Trump optužio je na Twitteru svoje protivnike da pokušavaju “ukrasti izbore” iako za to nije ponudio nikakav dokaz, a događa se to usred vrlo neizvjesnih prvih rezultata izbora u SAD koji sugeriraju kako je Joe Biden dobio više elektorskih glasova, ali Trump više glasova birača.

“Velika pobjeda, ali pokušavaju nam ukrasti izbore. To im nikada nećemo dopustiti. Glasati se ne može nakon što su birališta zatvorena”, napisao je Trump nakon nekoliko sati šutnje na društvenim mrežama nakon što su u SAD zatvorena birališta.

Twitter je odmah označio njegovu poruku kao potencijalnu obmanu, a Trumpa je zbog tog tvita kritizirao i republikanski kongresmen Adam Kinzinger. “Dosta je. Glasovi će se prebrojati i vi ćete ili pobijediti ili izgubiti. I Amerika će to prihvatiti. Strpljenje je vrlina”, napisao je Kinzinger.

Oglasio se u međuvremenu i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden koji je i dalje optimističan u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora iako mu u ovom trenutku rezultati ne idu u prilog.

Biden se nakratko obratio svojim pristašama ispred kuće u Willmingtonu i ustvrdio da je na putu pobjede. “Zadržite vjeru, dobit ćemo ovo”, uzviknuo im je.

U ovom trenutku po projekcijama i rezultatima, Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju – Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Biden najviše nade polaže da će u tri države tzv. “plavog zida”, Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima.

U Wisconsinu Biden ima 47,4 posto glasova na 84 posto prebrojanih listića, pobijedi je u Rhode Islandu, u Michiganu je na 44,6 (64 posto prebrojanih), a u Pennsylvaniji na 42,2 (64 posto). U svima je trend da smanjuje razliku kako pristižu novi glasovi.

Trump je, prema procjenama CNN-a, pobijedio u Montani i u Texasu, a vodi i u Georgiji, Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu.

Tokom noći po srednjeeuropskom vremenu Trump je na Twitteru najavio “veliku pobjedu”. Biden je, pak, poručio kako su “na dobrom smo putu da pobijedimo na ovim izborima”. “Tko bi rekao da će ovo trajati do jutra, možda i duže. Došaao sam ovdje da vam kažem da vjerujem da smo na dobrom putu da pobijedimo na ovim izborima”, rekao je Biden.

Izvor: Nacional.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij