NAPAD KOD SINAGOGE
Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer pozvao je građane Beča da u utorak ostanu kod kuće, a škole će zbog aktualne opasnosti od terorista također ostati zatvorene

Bečka policija u utorak je ujutro otkrila nove detalje napada u Beču. Četiri su osobe preminule, 15 ih je ozlijeđeno. Za napad se smatra kako je 'islamistički motiviran'. Napadač je izgledao kao da nosi eksplozivni prsluk, no to je bila varka. Njegov stan pretražuje SWAT.

Napad u centru Beča, u kojemu je ubijeno troje prolaznika, izveo je barem jedan islamistički terorist, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Policija je priopćila da je u napadu poginulo troje prolaznika - dvojica muškaraca i žena - a jednog napadača ubila policija. Napadač je bio simpatizer ekstremističke skupine Islamske države, Nehammer je rekao na konferenciji za medije u utorak ujutro. Bio je naoružan jurišnom puškom i imao je lažan pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku, dodao je Nehammer.

Policija je ranije priopćila da je nekoliko osumnjičenih naoružanih automatskim oružjem počeo pucati u Seitenstettengasseu, ulici u središtu Beča, oko 20 sati. Više napadača otvorilo je vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Nehammer je ranije rekao da je najmanje jedan osumnjičeni u bijegu.

Na ulicama Beča raspoređeno je 1000 policajaca, dok je istraga u punom zamahu.

Građani bi trebali izbjegavati centar grada, kažu vlasti.

"Sada ne možemo isključiti da nema drugih napadača", rekao je Nehammer.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od kojih sedam teže.

Dodao je da nije poznato koliko je bilo počinitelja napada. "Mjesta na kojima su izvršeni napadi na prolaznike relativno su blizu pa je moguće da se radi o samo dva počinitelja", zaključio je bečki gradonačelnik.

Ista TV postaja javlja, pozivajući se na jednu američku internetsku stranicu koja prati aktivnosti islamističkih grupacija, kako se na jednom od portala koje koriste islamisti pojavilo pismo u kojemu stoji da je teroristički napad u Beču "kazna Austriji za sudjelovanje u vojnim misijama u Iraku i Siriji".

Napade u Beču, u kojima su u ponedjeljak navečer poginule najmanje dvije osobe, oštro su osudili, uz ostale, talijanski premijer Giuseppe Conte, češki premijer Andrej Babiš, španjolski premijer Pedro Sanchez i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

"U našoj zajedničkoj europskoj kući nema mjesta mržnji i nasilju", napisao je Conte na Twitteru na talijanskom i njemačkom oštro osudivši napade u Beču, dok je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio poručio da "Europa mora reagirati" nakon ovoga "kukavičkog napada".

Čaški premijer Andrej Babiš na Twitteru je izrazio solidarnost s Austrijom. "Zgrožen sam napadom na sinagogu u Beču i želim izraziti solidarnost s cijelim austrijskim narodom i mojim prijateljem (kancelarom) Sebastijanom Kurzom, napisao je Babiš.

Španjolski premijer Pedro Sanchez istaknuo je da s pozornošću prati vijesti koje stižu iz Beča "u noći bola izazvanoga još jednim bezumnim napadom".

"Mržnja neće pokoriti naše društvo. Europa će se čvrsto suprotstaviti terorizmu. Suosjećamo s obiteljima žrtava i izražavamo solidarnost s austrijskim narodom", napisao je Sanchez.

Solidarnost Austriji izrazio je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis istaknuvši da je potresen strašnim napadima u Beču. "Europa je jedinstvena nasuprot teroru", napisao je Mitsotakis.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas napisao je da "ne smijemo ustuknuti pred mržnjom koja pokušava podijeliti naša društva".

"Premda razmjeri terorističkih napada još nisu poznati, u mislima smo uz ranjene i žrtve tih strašnih trenutaka", stoji u tweetu njemačkoga ministra.

Predsjednica Europske unije Ursula von der Leyen na istoj je društvenoj mreži napisala da je "zgrožena i tužna". "Suosjećam s obiteljima žrtava i austrijskim narodom. Europa izražava punu solidarnost s Austrijom. Mi smo jači od mržnje i terora", napisala je von der Leyen.

"Europska unija snažno osuđuje taj kukavički čin koji gazi život i naše ljudske vrijednosti", napisao je osudivši napad predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

"Posvuda na našem kontinentu ujedinjeni smo protiv nasilja i mržnje", poručio je predsjednik europskoga parlamenta David Sassoli, a šef europske diplomacije Josep Borrell ocijenio je da je riječ o "činu kukavištva, nasilja i mržnje".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je: "Ovo je naša Europa. Nećemo ustuknuti pred terorom, naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla".

Napad su oštro osudili i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. "Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima", poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru.

Najmanje dvije osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova. 

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge. 

Policija je blokirala područje, ispraznila centar grada, stvorila sigurnosni perimetar i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

Izvor : Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij