hren

U NJEMAČKOJ su u ponedjeljak stupile na snagu postrožene mjere u borbi protiv širenja koronavirusa kojima je cilj smanjenje osobnih kontakata građana i smanjenje rasta broja novozaraženih.

Od danas, osim uobičajenih pravila o držanju razmaka, pranju ruku i nošenju zaštitnih maski u trgovinama, javnom prijevozu i pješačkim zonama, uvodi se i mjera zabrane okupljanja više od deset osoba iz najviše dva kućanstava.

Nove mjere odnose se i na rad restorana i ugostiteljskih objekata, koji od danas smiju prodavati hranu i piće samo za konzumaciju izvan objekta.

Hotelima u Njemačkoj je zabranjen prihvat gostiju koji nisu na poslovnom putu. Građani su pozvani da se suzdrže od privatnih putovanja i okupljanja.

Rad je također zabranjen kazalištima, kinima i opernim kućama, kao i fitnes studijima i bazenima.

Za razliku od proljetnog lockdowna, rad je dopušten frizerima i cjelokupnoj maloprodaji, uz uvjet od najmanje 10 kvadratnih metara po kupcu.

Škole i vrtići također ostaju otvoreni uz posebne epidemiološke mjere.

Sredinom studenoga procjena mjera i moguće ublažavanje

Šef kancelarskog ureda i ministar za specijalne situacije Helge Braun izjavio je za javni servis RBB kako ove mjere, koje su donesene prošlog tjedna na sastanku vlade s ministrima saveznih pokrajina, za sada vrijede četiri tjedna.

Njemačka kancelarka se s premijerima saveznih pokrajina ponovno nalazi sredinom studenoga, kada će biti razmotrene daljnje mjere te eventualno ublažavanje lockdowna ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Državni epidemiološki institut Rober Koch u ponedjeljak je zabilježio 12.097 novih zaraza, što je najviša dosad zabilježena vrijednost ponedjeljkom, kada zbog vikenda pristiže manji broj prijava u središnji epidemiološki ured.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij