MINISTAR Vili Beroš u RTL-u Danas kazao je kako u utorak u uporabu stižu brzi testovi.
"Brzi testovi se koriste diljem Europe i svijeta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu. Ono što testovi i validacija pokazuju je da oni jesu relevantni, ali ne u svim okolnostima.

Ono što u ovom trenutku struka smatra je da su relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome. Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz, to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto", rekao je Beroš.

Od utorka će se građani moći testirati nakon određenih provjera.

"Svi građani koji imaju simptome proći će određeni probir gdje će na osnovnu simptomatologije biti određeni za mogućnost brzog antigenskog testiranja", poručio je Beroš.

Još nije poznata cijena

Ministar poručuje da će HZZO vrlo brzo formirati cijene za testove.

"Dok prvi dođu i saznamo njihovu realnu cijenu, HZZO će formirati cijenu i plaćati tu uslugu za hrvatske građane", izjavio je Beroš.

Neke su se države, primjerice Slovačka, odlučile za strategiju testiranja cijele nacije brzim testovima.

"To je jedna od opcija. Slovački premijer je nedavno sam rekao da će to biti test za čitavu Europu te da će oni svoje rezultate podijeliti s čitavom Europom. Naši epidemiolozi ne zagovaraju tu opciju, ali je potpuno jasno da ćemo na temelju njihove analize dobiti određene podatke koje treba sagledavati u određenom kontekstu. U svakom slučaju, zanimljiv pokušaj evaluacije stanovništva. Naša struka sprema serološko testiranje određenog dijela populacije da vidimo koliko je stanovnika Hrvatske bilo u kontaktu s virusom", poručio je Beroš.

Kaže da je lockdown posljednja opcija

Rekordne brojke zaraženih i sve više onih koji čekaju rezultate svojih testova ne čude ministra.

"To je zabrinjavajuća, ali realna situacija. Svi daju svoj maksimum, međutim tako je, kako je. Postoje tri relevantna mjesta za obradu tih testova u Zagrebu i nažalost gužve su velike. Usprkos tome, vjerujem da će to biti dovoljno elemenata da se situacija drži pod kontrolom", rekao je Beroš i dodao kako je lockdown kakav je sve više prisutan u Europi posljednja opcija:

"To je zadnja opcija, mislim da ona nije realna. Svaki dan epidemiološka struka i Stožer komparativno evaluira zemlje u Europi. Neke su uvele lockdown i prije 15 dana i rezultati su izostali, kao u Nizozemskoj i Belgiji. Mislim da je jedan adekvatan balans između očuvanja gospodarskih aktivnosti i maksimalnog čuvanja zdravlja i života ono što je ustvari optimum."

"Ukoliko mjere ne budu učinkovite, imamo dodatne koje se prvenstveno odnose na ograničavanje radnog vremena, okupljanja, na rad od kuće i rad u smjenama", rekao je Beroš.

Komentirao stanje u Dubravi

Osvrnuo se i na situaciju u KB-u Dubrava.

"Doznali smo za neke loše situacije u KB Dubrava, uputili smo inspekciju koja je donijela svoj nalaz. Došlo je do određenog dualizma u upravljanju i reagirali smo promptno. Od tada se procesi u bolnici unaprjeđuju iz dana u dan. Ravnatelji su odgovorni za funkcioniranje zdravstvene zaštite, ali naravno da ja kao ministar ne bježim niti od odgovornosti, iako su upute Ministarstva zdravstva bile i više nego jasne kada je riječ o ulozi i funkciji KB Dubrava u postupanju u epidemiji", izjavio je Beroš za RTL.

Markotić: Klasičnog lockdowna neće biti

Nakon Beroša na RTL-u, Markotić je gostovala na HRT-u. Ona kaže da klasičnog lockdowna vjerojatno neće biti.

"Klasičnog lockdowna koji smo imali u prvoj fazi vjerojatno neće biti, niti je zasad uveden do kraja igdje takav u Europi", rekla je Markotić.

"Europa je postala žarište broj jedan, a ohrabruje da na neki način brojke ne rastu jako, čak danas imamo i nešto malo pada", kaže Markotić, no prerano je, dodaje, donositi zaključke o prelamanju krivulje.

Naglašava da će, i ako se počne zaustavljati broj inficiranih u ovoj fazi, reperkusija na bolnički sustav definitivno biti iduća tri do četiri tjedna.

Markotić je također naglasila da je jako bitno ne skupljati se u zatvorenim prostorima u većem broju i kontinuirano prozračivati te prostore da bi aerosol izašao.

"Bit će teško, ali vjerujem da ćemo uspjeti"

Komentirala je i dolazak brzih testova. Osvrnula se i na masovno testiranje brzim testovima u Slovačkoj.

"Mislim da se Hrvatska od samog početka jako dobro postavlja prema testiranju, da smo usmjereni na ljude koji su bolesni", rekla je Markotić, dodavši kako su Slovaci svjesni da taj test nosi 30 do 50 posto lažno negativnih.

"Hrvatskoj je bitno da čim prije detektiramo pozitivne slučajeve, da se oni čim prije hospitaliziraju ili da se informacije jave epidemiolozima. Dakle, naš princip će biti - i za to su ti brzi antigenski testovi dobri - da će oni koji imaju simptome biti testirani tim testovima. Ako su pozitivni, rezultat će biti vrlo brzo. Ako su negativni, to ne možemo uzeti kao zlatni standard, zlatni standard je i dalje PCR, i taj će uzorak biti dodatno testiran na PCR", poručila je Markotić.

Na pitanje koliko još dana može izdržati naš znanstveni sustav odgovara - to je nezahvalno predviđati.

"Sigurna sam da ćemo izdržati, da smo navikli na izvanredne situacije. Sjetite se i Domovinskog rata, kako je trebalo zbrinjavati i ranjenike i sve. Mi imamo snage i spremnosti u okviru zdravstvenog sustava učiniti sve da zbrinemo bolesnike. Da će biti teško, bit će teško, ali vjerujem da ćemo to uspjeti", zaključila je Alemka Markotić.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij