hren

KORONAVIRUS
PANDEMIJA koronavirusa u Europi divlja, dok je u svijetu do sada umrlo najmanje 1.152,635 ljudi, a zaraženo je 42,76 milijuna.

Velike brojke u cijeloj Europi

Kako prenose agencije, više zemalja u Europi u subotu je prijavilo rekordne podatke o novozaraženima, pa tako i Austrija, dan prije stupanja na snagu strožih restrikcija.

U zadnja 24 sata u toj je zemlji potvrđeno 3614 novozaraženih, objavila su austrijska ministarstva unutarnjih poslova i zdravstva, prema 2571 dan prije.

Na 100.000 stanovnika sada je 172,1 zaraženi u zadnjih sedam dana. Najteže pogođeni su Salzburg, Tyrol i Vorarlberg.

Od nedjelje se uvode strože restrikcije, uključujući ograničenje broja ljudi na privatnim okupljanjima na šestero unutra i 12 na otvorenom. Maske su također obvezne na većem broju javnih prostora. Na velikim skupovima u zatvorenom smije biti do tisuću ljudi, a na otvorenom 1500.

Broj umrlih u Njemačkoj u subotu je prešao 10.000.

Velika Britanija u subotu je potvrdila 23.012 novozaraženih, više nego u petak, kada ih je bilo 20.530, po vladinim podacima.

Umrle su 174 osobe u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa, prema 224 u petak.

Prije dva tjedna Francuska je svaki dan registrirala oko 20.000 novozaraženih od kojih je oko 20 završilo na intenzivnoj njezi. U petak su na intenzivnoj završile 122 osobe.

Stopa zaraze raste od ljeta. Sedmodnevni prosjek zaraženih potkraj rujna bio je preko 10.000 na dan, prema oko 5000 potkraj kolovoza. Do sredine listopada porastao je na 20.000, a sada je gotovo 30.000.

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi iznosi 2441, prema oko 400 na kraju kolovoza.

Proširen policijski sat u Parizu, policijski sat i u Italiji, rigorozna ograničenja u Madridu

Noćni policijski sat u Parizu i još osam velikih gradova proširen je u petak na velike dijelove ruralne Francuske. Karantena od 21 sat do 6 sati ujutro obuhvaćat će odsad 46 milijuna ljudi, više od dvije trećine stanovnika, i ostat će na snazi šest tjedana.

Italija je u subotu prijavila rekordnih 19.644 novozaražena i vlada razmatra uvođenje novih restrikcija.

Niz regija uveo je noćne policijske sate. Potpuna karantena još se ne očekuje.

U Napulju su u petak izbili sukobi s policijom zbog noćnog policijskog sata u Kampaniji.

Nova ograničenja stupila su na snagu u subotu u Madridu: sva okupljanja, privatna ili javna, osoba koje ne žive u istom kućanstvu strogo su zabranjena od ponoći do šest ujutro.

Jedna od najteže pogođenih zemalja, Španjolska, u srijedu je postala šesta država u svijetu koja je službeno prešla prag od milijun zaraženih novim koronavirusom, od čijih je posljedica potvrđena smrt gotovo 35.000 ljudi.

U Bruxellesu su vlasti odlučile pomaknuti unaprijed policijski sat proglašen u zemlji pa će on u srcu Europske unije početi u 22 sata. Vlasti su naredile zatvaranje svih trgovina u 20 sati, a svih kulturnih mjesta, muzeja i sportskih dvorana od ponedjeljka.

Ta nova mjera još je oštrija od onih koje je belgijska vlada donijela za cijelu zemlju i zapravo je usklađena s mjerama koje je objavila Valonija, frankofono područje belgijskog kraljevstva.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij