hren

Građani koji žele provjeriti je li kod javnog bilježnika protiv njih pokrenut prijedlog za ovrhu mogu tu informaciju dobiti kod Javnobilježničke komore, tel. 01 6065 510

Statistika s Fine pokazuje da više od polovica blokada otpada na dugove prema bankama.

Svaki građanin može besplatno provjeriti je li kod Fine zaprimljena osnova za plaćanje temeljem koje će biti provedena ovrha na njegovim novčanim sredstvima, i to putem sustava e-Građani i u Fininim poslovnicama.

Građani koji žele provjeriti je li kod javnog bilježnika protiv njih pokrenut prijedlog za ovrhu mogu tu informaciju dobiti kod Javnobilježničke komore, tel. 01 6065 510.

– Preko sustava e-Građani svatko može preko interneta provjeriti je li ovršen. No tu se prikazuje grubi prikaz. Česta zbrka nastaje kad neka tvrtka angažira odvjetnika za pokretanje ovrhe. Preko e-Građanina vidi se da ovrha ide od odvjetničkog ureda, ali ne vidi se tko je poslao ovrhu. Moguće su i obrnute situacije, da se vidi da je ovrhu poslao, primjerice, komunalac, ali on to radi preko odvjetničkog ureda, a to se nekad ne vidi preko e-Građanina i to je problem – kaže za 24sata financijski stručnjak za ovrhe i blokade, Igor Škrgatić.

Što se ne smije ovršiti i kako otvoriti zaštićeni račun

Kako biste zaštitili svoja primanja, a zakon kaže da se ovršiti smije samo četvrtina primanja sve do visine prosječne plaće, mora se otvoriti zaštićeni račun.

Prema Zakonu, zaštićena je četvrtina plaće, ali ako je ona veća od prosječne plaće, treba znati i to da se može zaplijeniti sve ostalo što je iznad prosječne plaće.

Od ovrhe su pritom zaštićene alimentacije, božićnice i jubilarne naknade i to nitko ne smije ovršiti.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij