hren

POMOĆ U KORONA KRIZI
Sličnu mjeru traže i hrvatski ugostitelji, ali oni ne spominju dokad bi trajala ta snižena stopa od deset posto u ugostiteljstvu, što ne čudi s obzirom na to da snižavanje PDV-a na deset posto traže već godinama i prije koronakrize...

Vlada se suočava sa zahtjevima ugostitelja i frizera da im smanji PDV, s time da ugostitelji traže smanjenje PDV-a s 13 posto na 10 posto, odnosno dodatno sniženje, te obustavu naplate do početka ožujka sljedeće godine, a frizeri za svoju djelatnost žele sniženje standardne stope od 25 posto na 13 posto. I jedni i drugi pozivaju se na praksu europskih zemalja koje tako pomažu svojim ugostiteljima i frizerima.

A, ta praksa kaže da frizerski saloni u pet od 27 članica Europske unije plaćaju sniženu stopu PDV-a. U 22 države Europske unije, uključujući i Hrvatsku, na usluge frizera plaća se standardna stopa PDV-a, s time da u Hrvatskoj čak 93 posto salona nije u sustavu PDV-a, što znači da na svoju uslugu uopće ne naplaćuju PDV. Sniženu stopu na usluge frizera plaćaju stanovnici Cipra, Irske, Luksemburga, Nizozemske i Slovenije. U susjednoj Sloveniji standardna je stopa 22 posto, a za frizerske usluge obračunava se stopa od 9,5 posto.

Na Cipru je standardna stopa 19 posto, građani na frizerske usluge plaćaju najniži PDV u EU-u, samo pet posto. Luksemburg ima standardnu stopu od 17 posto, a na frizerske usluge ona je osam posto, dok je u Nizozemskoj, koja ima standardnu stopu od 21 posto, ona na frizerske usluge snižena na devet posto. U Irskoj se na frizerske usluge plaća snižena stopa od 13,5 posto.

Za sva dobra i usluge

Od 1. srpnja niži PDV dobili su i Nijemci, ali ne zato što je država posebno odlučila izdvojiti frizerske salone, nego zato što je ta država u vrijeme koronakrize odlučila sniziti standardnu stopu PDV-a s 19 na 16 posto. Znači, PDV je snižen za sva dobra i usluge. Nijemci su dodatno snizili i posebnu stopu sa sedam na pet posto, a obje mjere zasad će se primjenjivati do kraja godine. No, ta dodatno snižena posebna stopa za ugostiteljstvo, kafiće i restorane vrijedit će do srpnja 2021. godine.

Sličnu mjeru traže i hrvatski ugostitelji, ali oni ne spominju dokad bi trajala ta snižena stopa od deset posto u ugostiteljstvu, što ne čudi s obzirom na to da snižavanje PDV-a na deset posto traže već godinama i prije koronakrize, ali zato imaju rok do kojem ne bi trebali plaćati PDV – 1. ožujka sljedeće godine. Iako su možda bili najizdašniji sa smanjenjem opterećenja građana kad je PDV u pitanju, Nijemci zasad nisu donijeli odluku da se u posebnim djelatnostima taj porez neće naplaćivati.

Još su neke europske zemlje ugradile promjene u sustav PDV-a zbog koronakrize i one imaju ograničenu primjenu, uglavnom do kraja godine, pa je tako u Irskoj opća stopa snižena s 23 na 21 posto i to od 1. rujna ove godine do 28. veljače sljedeće godine. Irci ostale stope nisu mijenjali niti su određene djelatnosti smještali u povoljnije razrede, pa će tako, primjerice barovi i kafići i dalje plaćati PDV po stopi od 13,5 posto.

U Austriji je Vlada odlučila također sniziti PDV na određenu robu i usluge, pa će tako do kraja godine Austrijanci na bezalkoholna pića plaćati umjesto standardne stope od 20 posto, PDV po stopi od deset posto. U istom razdoblju će se sniziti i PDV za ugostiteljstvo, kulturu i određene tiskovine, koje će umjesto deset posto plaćati PDV po stopi od pet posto.

U Cipru pet posto

I Belgijanci su se odlučili do kraja godine sniziti određene stope PDV-a, pa će tako u državi u kojoj je standardna stopa 21 posto, stanovništvo umjesto posebne stope od 12 posto plaćati stopu od šest posto za ugostiteljstvo, restorane i izdavačku djelatnosti, koja dosad nije bila obuhvaćena tom nižom stopom PDV-a.

Bugarska koja je dosad imala jako malo izuzetaka u naplati standardne stope PDV-a od 20 posto i gdje se snižena stopa od devet posto plaćala samo na hotelski smještaj, odlučila je od početka srpnja ove godine pa do kraja sljedeće godine tu sniženu stopu primjenjivati i na knjige, restorane, iz čega su izuzeta alkoholna pića, dječja hrana i pelene.

Kriza je natjerala i Cipar da sniženu stopu od devet posto koja su plaćali hoteli, ugostiteljstvo, restorani, kafići te javni prijevoz dodatno snizi na pet posto, a ta će se mjera, ako ne bude produžena, primjenjivati do 10. siječnja sljedeće godine.

Česi su odlučili pomoći onima koji nude usluge smještaja, te organiziraju sportske i kulturne događaje pa će oni do kraja godine plaćati PDV po stopi od 10 posto umjesto dosadašnjih 15 posto.

U Grčkoj je koronakriza snizila PDV sa standardnih 24 posto na 13 posto za javni prijevoz, taksi usluge i trajekte i to do kraja listopada, dok će se na kavu, bezalkoholna pića, kina i turističke usluge ta niža stopa plaćati do kraja travnja sljedeće godine.

Litva je također smanjila standardnu stopu od 21 posto na devet posto za ugostiteljstvo, kafiće i restorane i to do kraja godine.

Ostale članice EU-a nisu pod utjecajem koronakrize unosile promjene, ali istina je i to da veliki broj onih kojima je turizam važna djelatnost već odranije, kao i Hrvatska, imaju niže stope na hotelski smještaj i ugostiteljstvo. U nekim su se državama poput Danske, koja ima standardnu stopu od 25 posto poput Hrvatske, odlučili tvrtkama omogućiti tek određenu odgodu u naplati PDV-a.

Foto: Marko Gracin

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij