hren

Krešimir Mamić voditelj službe terorizma za Dnevnik N1 govorio je o napadu na policajce na Markovom trgu.

"Radi se o napadu na Vladu i policijske službenike koji su čuvali Vladu. To su elementi modaliteta počinjenja kaznenog djela trostrukog teškog ubojstva u pokušaju. Radi se o preliminarnim rezultatima istraživanja, a kojima smo potvrdili pojedine elemente", rekao je Krešimir Mamić, a na pitanje je li ovo teroristički čin, definirao nam je što terorizam obuhvaća:

"Terorizam čini namjera počinitelja da ostvari djelo, nasilje usmjereno prema državi ili međunarodnoj organizaciji da nešto učini ili ne učini", kazao je Mamić.

Ima li indicija da je napadač bio potican?

"Te stvari u ovom trenutku ne možemo podijeliti. Nastavljamo provjeravati sve okolnosti", rekao je Mamić.

Kazao je kako je mladić koji je pucao na Vladu i policajce došao iz jedne od sporednih ulica i tada izvadio pušku, a takve puške nisu oružje koje je nemoguće prikriti.

U prevenciju radikalizacije mora se uključiti cijelo društvo

Kazao je kako je policija danas objavila snimku napada da bi se izbjeglo proizvoljno komentiranje događaja i kako bi građani vidjeli o čemu se radilo.

"Ne možemo govoriti o radikalnim skupinama organiziranog djelovanja. U pitanju su samoradikalizirani pojedinci, a oni uglavnom poruke mržnje šalju putem interneta, a događa se i ovo što smo imali na Markovom trgu. U prevenciju se uključuju i lokalna zajednica, civilno društvo, policija, vjerske zajednice... da bi se prihvatili drugi i drugačiji, da bi se izbjegla isključivost", rekao je Mamić.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij